Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското кисело мляко – надежден лек срещу болестта на Паркинсон?

Екипът на проф. Теймурас Курцхалия /горе в средата/ от института „Макс Планк”, част от който е и българинът Сидер Пенков /долу вдясно/
Снимка: личен архив

Много са писмените свидетелства за произхода на българското кисело мляко, както и за благоприятните му ефекти върху човешкото здраве. Според последни проучвания, то е на път да се окаже и ключ към лечението на Паркинсон. До този извод стига екипът на проф. Теймурас Курцхалия от института „Макс Планк” по молекулярна клетъчна биология и генетика в Дрезден.  В този екип работи и младият български учен Сидер Пенков*.

„Откритията станаха на основата на експерименти с червеите Caenorabditis elegans, които ние използваме като важен генетичен модел за много заболявания – казва Сидер Пенков. – Тези червеи могат да преживеят без никаква вода в средата при условие, че един определен ген, наречен DJ -1, функционира в тях нормално. Именно увреждането на този ген е причина за напредването на паркинсоновите симптоми при голяма част от пациентите с тези заболявания. Откритието е, че този ген е отговорен за производството на две прости вещества – гликолова киселина и D-млечна киселина. Изследванията показаха, че ако тези вещества се предоставят на увредени нервни клетки, те могат да възстановят нормалното им състояние. За щастие киселото мляко е хранителен продукт, богат на D-млечна киселина, затова може да се използва за превенция или терапия на Паркинсоновата болест.”

СнимкаОткритието е патентовано, но научната работа продължава. Сега най-важно е да се разбере механизмът на действие на D-млечната киселина. Провеждат се предварителни клинични изследвания с участието на здрави доброволци. Може ли да се прогнозира колко време ще отнемат тези проучвания?

„Трудно е да се каже – казва младият изследовател. –Предварителните клинични изследвания ще отнемат около шест месеца. След това Комисията по етика трябва да одобри провеждането на клинични изследвания вече с пациенти. Ако това стане, ще са необходими още една-две години за осъществяването им. За съжаление нещата не могат да се случат бързо.”

По време на обсъждания с различни специалисти в областта, екипът на проф. Курцхалия стига до извода, че не всички закваски, които се използват в производството на кисело мляко, произвеждат необходимите количества D-млечна киселина. Оказва се, че най-богати на източници на D-млечна киселина са българските закваски.

Това откритие е отразено в престижни издания като „Билд”, „Таймс” и някои по-тясно специализирани научни списания. Получило е много позитивни отзиви, но и някои критики, като например тази, че се дава прекалено голяма надежда на пациентите с Паркинсон… Според Сидер Пенков обаче проф. Курцхалия е настроен оптимистично относно резултатите от откритието. Наскоро проф. Курцхалия посети България, по покана на БАН, и прочете лекция върху откритията, свързани с Паркинсоновата болест. Той се срещна с учени, с производители на закваски като "Елби Булгарикум" и "Генезис" и с представители на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Ако българското кисело мляко действително се окаже разковничето за борба с коварната болест, откритието би могло да провокира интереса и на други изследователи. „То може да крие терапевтични свойства за много други заболявания. Връзката с Паркинсоновата болест беше направена благодарение на свойството на  D-млечната киселина да възстановява функцията на митохондриите, които са производители на енергия, нещо като електроцентралите на клетката. Много други заболявания всъщност възникват и се развиват вследствие на неправилното функциониране на тези малки електроцентрали, което означава, че с достатъчно проучвания киселото мляко може да се окаже полезно и за други невродегенеративни заболявания” – каза в заключение младият български учен.

*След успешното си дипломиране по специалността „Молекулярна биология” в СУ „Св.Климент Охридски“ той печели стипендия на немското Дружество за научни изследвания „Макс Планк” и през 2011 г. завършва докторантура в лабораторията на проф. Курцхалия. В момента работи по научни проекти свързани с нарушения в обмяната на веществата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00