Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска онлайн карта ще бори екоконфликтите

Снимка: map.zazemiata.org

Първата българска интерактивна карта на екологичните конфликти и на добрите практики е вече факт. Благодарение на нея всеки може да получи свободен достъп до информация за опасните огнища на замърсяване, както и възможност да подава сигнали заслучаи, застрашаващи околната среда. С новия си проект младият екип от сдружение „За Земята“ се надява да мобилизира българската общественост в борбата за опазване на природата.

Идеята е не само да се визуализират проблемните огнища в България и по света, но и да се показват случаите, при които тези казуси са били разрешавани от местните общности. „Така хората ще могат да се ориентират географски къде има подобни на техните проблеми и да обменят опит с цел преодоляването им” – обяснява Тодор Славов от сдружение „За Земята”. Еко активистите се надяват по този начин да помогнат за създаването на мрежа от  взаимоотношения между отделните общности, ангажирани с опазването на околната среда. Как функционира уникалната карта? На адрес www.map.zazemiata.org си избираме дадена точка на Земята и чрез зумване започваме да търсим наличието на екологичен проблем или добра практика в радиус от 1 до 100 км. Един бегъл поглед върху онлайн картата разкрива цяла плеяда проблеми, свързани с неефективното дългосрочно складиране на  отпадъци в България. Попадаме и на различни казуси на ядрени замърсявания или на такива, свързани с уранодобива, например.

„В кремиковския район има стари уранови мини, които са закрити, но не напълно рехабилитирани. Там е налице повишена радиация – обяснява Тодор Славов.- Това е районът около София, където хората ходят на излети. И сме маркирали тези точки с изоставените мини, с изтичането на отпадни води с висока радиоактивност. Така хората ще видят къде не е желателно да ходят на туризъм. Друг сериозен казус са екоконфликтите във Варненския район. От картата научаваме за сделката на голяма чужда банка у нас, свързана със закупуването на парцел на Черноморието, който обаче се намира в защитена територия – става дума за местността Камчийски пясъци на северното ни крайбрежие. Ето още един емблематичен случай за екоконфликт на наша територия.“

С подобни проблемни еко огнища можем да се запознаем като зумнем онлайн картата в останалите точки по света. Другото нейно предимство е, че всеки може да качи информация за добри и лоши екологични практики, с които се е сблъскал в даден регион, като осигури достъп до снимки, линкове и всякаква онлайн информация. Така попадаме на интересни конфликтни огнища, които са били потулени благодарение на съвместните усилия на местните общности.

„Такъв бе случаят с инсинератора в Каспичан, където хората проведоха  успешно един референдум – разказва Тодор Славов. Там имаше проект за изгаряне на медицински отпадъци, но местното население инициира референдума, в резултат на който въпросният проект бе спрян. Показателен пример за добра практика откриваме и в т.нар. екоимение Обичковци край Белоградчик. Неговите обитатели се стремят към устойчиво самодостатъчно съществуване в хармония с природата. Освен това редовно организират семинари по екостроителство с глина.“

В сайта можем да открием някои от най-значимите екоцентрове в България, които са отворени за посетители, а броят им постоянно се увеличава. При разработването му младите активисти от „За земята“ са почерпили вдъхновение от международния атлас за екологични конфликти www.ejatlas.org, създаден по проект на ЕС, в който участва и тяхното сдружение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05