Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великден през детските очи

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Чувате ли вие, че камбана бие?
В черква ний ще идем – днеска е Великден.
Всички, всички, всички палнахме свещички.
Ден на светлината! Нощ на чудесата!“

Великден винаги носи усещане за пролет. За природата, в която всичко се ражда наново в безкрайно много цветове. За душите ни, които се пречистват и в сърцата ни грейва ярък слънчев лъч, изпълнен с надежда за доброто. През детските очи празникът изглежда още по-шарен и пъстър, свързан с безброй счупени яйца, боядисани пръсти и тайното изяждане на стафидите за бабиния козунак. Попитахме децата от арт школа „Музарто“ с какво свързват Възкресение Христово, познават ли традициите и кои са най-любимите им моменти от празника.

















С мама боядисваме яйцата или в четвъртък, или в събота през седмицата на Великден – разказва Красимир Здравков, на 11 години. – Първо започваме с червеното и когато то се боядиса, мама ни търка бузите и челото с него за здраве. На Великден се поздравява: „Христос Воскресе“, отговорът е: „Воистину Воскресе“.



Какво е първото нещо, което правиш на Великден? Отговаря петгодишният Калоян Николов – Коки:

Започвам да се радвам, защото тогава винаги отивам при баба. Боядисваме яйца и после с братовчедите гледаме кой ще победи в „борбата“ с тях. А пък веднъж едно момче на име Жечко взе дървено яйце и измами братовчед ми. Бях на гости на село миналата година, но там никой не ми даваше да рисувам яйца. Просто да ги топя в едни бурканчета, дето са с някакви бои. Това се прави с лъжица, не с ръка. И първото яйце трябва да е винаги червено. Най-възрастната жена прави кръстчета на челата на децата.



За шестгодишната Михаела Андонова Възкресение Христово е свързано не само с пъстрите яйца и детските игри.

С мама ходим на църква, запалваме свещички за празник. Там ни благославят и ни дават да отпием глътка вода за здраве. Като се събудя на следващия ден пак отиваме на църква и отново палим свещички. Какво да кажа на всички хора за Великден? Че много ги обичам!

Розалия Ангелова, на 12 години, знае много за българските обичаи.

Според мен е интересно да спазваме традициите – убедена е тя. – Все пак ние сме българи, трябва да ги познаваме, това е едно от най-хубавите неща на света. Ходя на село преди Великден, на Лазарица. Баба облича мен и роднинските деца с носии, както повелява традицията. Слагат ни китки на главата и обикаляме съседите. Пеем лазарски песни, а те ни дават лакомства. И яйца, които след това боядисваме. Когато побеждавам моите братя във „великденската битка“ съм много радостна. На всички хора, които спазват тази традиция, пожелавам да бъдат здрави и щастливи, и да имат късмет в живота.





Снимки: Елеонора Николова и БГНЕС





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 8 юли 2024 г.

В „България днес“ на 8 юли говорим за еволюцията и кризите в IT сектора и как това се отразява на възможностите за работа в сферата на високите технологии. Разговаряме за академичното изучаване на български език в Албания с доц. Раки Бело, преподавател в..

публикувано на 08.07.24 в 19:00
Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05