Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложението „Културен туризъм” във Велико Търново с богата делова и развлекателна програма

БНР Новини
Снимка: wikipedia.org

От 1 до 4 април Велико Търново е домакин на най-мащабното събитие, посветено на културния туризъм у нас. Градът не случайно се утвърди като културната столица на България, превръщайки се и в емблема на българския туризъм. С уникалните си исторически паметници от Средновековието и богатия културен афиш старата ни столица привлича всяка година между 500 и 800 хиляди посетители, а средновековната крепост Царевец е най-посещаваната забележителност в страната.

Тазгодишното издание на борсата е 12-о поред, а изложителите в него са 78. Със свои щандове се представят 40 български общини, туристически сдружения и хотелиери, както и туроператори, които рекламират най-новите си културни маршрути. През годините борсата се разрасна значително, привличайки и участници от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Македония.

Богата и разнообразна е деловата програма на изложението. Предвидени са уъркшопове и дискусии за развитието на отрасъла у нас. Участниците обсъждат как културният туризъм да бъде използван за удължаване на туристическия сезон, по какъв начин можем да направим културно-историческото ни наследство по-атрактивно за туристите и други актуални теми. Във Велико Търново пристигна и министърът на туризма Николина Ангелкова, за да участва в годишната среща на българските кметове. Акцент на дискусиите е организацията в управлението на 9-те туристически региона на България.

Паралелно с борсата тече Международният филмов фестивал „На източния бряг на Европа”, в който се представят 56 документални ленти на туристическа тематика от 23 държави. А в рамките на националния онлайн конкурс „Чети и пътувай” се състезават водещи български печатни и онлайн издания, специализирани в областта на туризма.

Най-дългоочакваното събитие предстои в съботния ден. Тогава крепостта Царевец ще се превърне в сцена на зрелищен спектакъл. Организаторите обещават да ни върнат назад във времето, когато Търновград е преживявал своя разцвет като столица на Второто българско царство. За целта ще има възстановки на моменти от ежедневието на нашите предци, както и демонстрации на типични средновековни занаяти, като ковачество, грънчарство, сечене на монети, дърворезба, плетене на кошници. Дамите пък ще се запознаят със старите технологии за приготвяне на козметични продукти. Ще има демонстрации на бой с меч и щит, както и на стрелба с лък и арбалет, придружени от лекции за бойните изкуства, които нашите предшественици владеели до съвършенство. Сред останките от някогашната крепост ще прозвучи и средновековна музика. Изпълнителите от група Der Dudelgeist ще свирят на реплики на типични за онази епоха инструменти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10