Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашият фалшив морал

Бойкотът срещу „Билд” е може би началото на един по-задълбочен процес на осмисляне на медиите и тяхната роля в обществото. Дали това ще се случи и в България?
Снимка: bild.de

За 150 семейства тазгодишният Великден ще бъде тъжен. Причината е самолетна катастрофа, която медиите в цял свят отразиха подробно, често преминавайки всякакви морални граници. Журналистите трябваше да направят шпагат между изчерпателната информация и уважителното въздържание. И ако самолетната катастрофа от 24 март насам някак логично продължава да е сред водещите теми в медиите в Германия, Франция и Испания, то удоволствието, с което българските медии разнищват темата без никакво съчувствие и пиетет, е неморално.

В профила си във Фейсбук една от обществените телевизии в Германия заяви категорично, че няма да публикува класации на най-страховитите самолетни катастрофи и ще се въздържа от пикантна информация около жертвите и семействата им. В интерес на истината, телевизията не успя напълно да спази това обещание. Още по-малко го направи булевардният вестник „Билд”, чийто коментар след катастрофата предизвика безпрецедентен бойкот на най-тиражното издание в Германия. Според германците, при отразяването на трагедията във френските Алпи вестникът е прекрачил всякакви граници, публикувайки безпочвени спекулации, конспиративни теории, снимки на жертвите и не на последно място разкривайки самоличността на втория пилот. Бойкотът започна от една малка бензиностанция, която обяви, че спира продажбата на жълтия вестник, но бойкотът е може би началото на един по-задълбочен процес на осмисляне на медиите и тяхната роля в обществото.

Какво се случи в това време в България? Стенещите иначе за пари национални телевизии се надпреварваха във включванията на живо от мястото на катастрофата и от родното място на пилота, плащаха скъпо струващи сателитни връзки с Германия и Франция, светкавично подготвиха драматични заставки, излъчваха спекулативни интервюта със съмнителни специалисти, и всичко това в името на рейтинга. Колкото по-драматично се представяше темата, толкова по-големи професионалисти се чувстваха журналистите. И в България бяха публикувани снимки на втория пилот, а името му е познато на всеки. Но никой не се замисли, дали тази реакция е правилна, а за бойкот на скандализиращите медии и дума не може да става.

Един от първите уроци по журналистика се отнася до простото правило в правото: невинен до доказване на противното. Много скоро след това журналистите трябва да са научили, че всеки има право на лично пространство, пък бил той и предполагаем виновник за самолетна катастрофа. Тези елементарни правила спазват само шепа български журналисти. Но журналистите също са хора, а воайорството и страстта към сензации са присъщи на всички ни. Откакто има социални мрежи, нисшите страсти си имат и свой дом. В мрежата всеки е експерт по всичко – от футбол, през анексирането на Крим и дълговата криза в Гърция до правилата в пилотската кабина. Пак там шумно се рекламира ексклузивен запис на последната минута на полета. Забележката: „Все още не е ясно дали записът е достоверен” е достатъчна причина да не го публикуваш. В Алпите катастрофира не само самолет с 150 души на борда, а уви, и моралът в журналистиката.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево време и сравнително високи температури ни подарява 17 октомври

В четвъртък, 17 октомври, ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Североизточна, а към обед и над Централната част на България, която към края на деня ще намалее. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България..

публикувано на 16.10.24 в 19:45

СЕМ изслуша кандидатите за генерален директор на БНР, предстои избор

Съветът за електронни медии днес изслуша последните трима кандидати за генерален директор на Българското национално радио преди да направи избора си на 17 октомври т.г. Седем души се състезават за поста – сегашният директор Милен Митев,..

публикувано на 16.10.24 в 17:17
Народен театър

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура

Между 20 и 30% от българите искат, но не могат да си позволят достъп до култура. Това показват данни от национално социологическо проучване на социологическа агенция "Алфа рисърч" по поръчка на проектите "Фабрика за идеи" и "Обсерватория за..

публикувано на 16.10.24 в 17:03