Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ход е стратегия за европейски цифров пазар

Снимка: архив

Европейската комисия (ЕК) ще представи скоро стратегия за изграждане на единен цифров пазар – това заяви заместник-председателят й Андрус Ансип по време на кръгла маса по темата. Европейците са наясно с големия избор и конкурентни цени, които интернет, в качеството на най-големия световен пазар може да предостави. Но са налице много бариери, когато опитат да прекосят Стария континент онлайн. Ако обаче бъде създаден единният европейски цифров пазар, през следващите 4-5 години може да се генерира допълнителен ръст от 250 млрд. евро, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Според естонския еврокомисар Ансип:

Правителствата имат ключова роля за развитието на по-бързи, по-ефективни и по-евтини услуги през интернет. В цяла Европа обаче въвеждането на информационно-комуникационната революция се бави – отбеляза още той и зададе риторичния въпрос: Хората и бизнеса са мобилни – защо услугите в обществения сектор да не са свързани помежду си.

Пример за подобна прекъсната връзка между отделните звена на администрацията у нас е подаването една и съща информация за финансовите резултати на фирмите към статистиката, данъчната администрация и търговския регистър. При наличие на връзка между системите на трите ведомства, информацията може да се подава еднократно.

Министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски, представи основните насоки на платформата за електронно правителство: свързване на публичните регистри, идентификация през интернет, снабдяване с бърз интернет на 29 области от страната. Проектите се движат в срок и няма да има закъснение. Северозападният район на България, който от години спечели славата на изостанал в ЕС, е включен в съвместен проект с целево европейско финансиране, в който участват още Румъния и Сърбия. Идеята е оптичната мрежа на трите държави да се обедини и в региона да се развиват високи технологии. Министърът изрази удовлетворение от сътрудничеството между държавата и бизнеса в областта на информационните технологии.

Че електронното правителство, а не магистралите и санирането е първостепенен приоритет на кабинета, стана ясно от експозето на заместник-министър председателя по икономическата политика и еврофондовете Томислав Дончев. На него се залага надеждата да повиши конкурентоспособността на икономиката. Ето како каза още Дончев:

Новият закон, който подготвяме за обществените поръчки и който ще бъде факт към средата на годината, ще даде законодателна основа за въвеждане на електронни поръчки. С помощта на ЕБВР вече е създаден отдел за електронни обществени поръчки. Имаме осигурено финансиране за целия процес в рамките на ОП “Добро управление”.

Министър-председателят Бойко Борисов се похвали, че е заимствал идеята патрулите на пътна полиция да са снабдени с камери от опита на Естония. По думите му цифровизацията на пътните полицаи в Естония е довело до рязък спад на корупцията. В тази връзка, Борисов обеща камери и за българските митничари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12