Неправителствената организация „Приятели на земята – Европа”, която у нас се представя от „За земята”, публикува резултатите от допитване за обществената подкрепа към дребните производители на храни. Проучването е дело на на социологическата агенция TNS Opinion,обхваща осем страни в ЕС и сочи, че има силен интерес към местно произведената храна. Според Ивайло Попов от „За земята”, българските клиенти трудно намират продукция от околните села, поради малкото на брой пазари, които предлагат подобни стоки, както и поради липсата на информация за тях.
Около 43 процента от българите понякога си купуват местни храни, което според Ивайло Попов е показател за по-слабото разпространение у нас в сравнение с останалите седем държави от проучването на храните от района, в който живеем.
Причината за това е, че у нас традицията е била прекъсната в продължение на почти половин век и потребителите тепърва се учат да разпознават и купуват местните храни.
Във Франция всяка седмица във всеки град има фермерски пазар, особено през сезона от пролетта до есента– коментира той. –Имаше години, говорим за комунистическия период, когато практически частната търговия не е имало как да се развива. Впоследствие не сме акцентирали върху това. Имаше дълъг период, когато за да продават хората директно животински стоки, трябваше да отговарят на същите условия като големите производители.
Потребители коментират, че и по време на социализма, продажбата на земеделска продукция на частни стопани е била разрешена, а забраната е важала за животински продукти като мед, мляко, яйца, сирене. Храните от животински произход обаче са продавани от производителите често неофицилано, като нарушителите са рискували конфискация на стоките и глоби. Практиката да се продава нерегламентирано е запазена и след промените от 89-та, когато на частната търговия се гледа окуражително, но пък нормативните изисквания към стопаните са доста високи. От известно време насам, нормативната база урежда условията, които позволяват и на по-малките производители да стигнат до потребителите, осланяйки се на така наречените „къси вериги”, които включват от една страна кратко разстояние, а от друга – намаляване на броя на посредниците между производителя и клиентите. Попов пояснява:
Ако производителят продаде продукцията си на един „плод и зеленчук” и този магазин продава на крайния клиент, това е къса верига. Най-чистата форма е директна продажба чрез магазин в самата ферма, фермерски пазар или чрез интернет платформа, която свързва производителите и клиентите.
Все пак, цените на местните храни често се оказват по-високи от тези в търговските вериги. Според Ивайло Попов европейските субсидии играят ключова роля за цените на храните, а до тази година много малка част от дребните производители са имали достъп до тях. Новият програмен период ще даде повече възможности за малките и средни ферми да получат финансиране, а това трябва да поевтини продукцията им. На второ място, влияние оказва и зараждащата се конкуренция между тях, която заедно с по-големите търговски обеми трябва да разшири пазара.
Украинският външен министър Андрий Сибига е провел телефонен разговор с българския си колега Георг Георгиев. Двамата са обсъдили стъпки за постигането на справедлив мир и начини за развитие на взаимноизгодно сътрудничество. Украинският първи дипломат..
16 страни от ЕС ще поискат да им бъде позволено временно да не прилагат правилата за бюджетната стабилност, за да могат да направят разходи за отбрана. Сред тях е и България, предава БТА. Еврокомисията представи Бяла книга за бъдещето на европейската..
Международният Ден на труда в масовото съзнание на българина често се свързва с периода на социализма и грандиозните манифестации, които по-възрастното поколение добре помни. Той обаче има доста по-дълбоки корени. Началото му тръгва от работническите..
Само на 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия , Националният военноисторически музей предоставя възможност на своите гости да влязат..
През настоящата 2025 година емблематичната нова сграда на Българското национално радио на ул. "Драган Цанков" № 4 има юбилей – 55 години от първата ѝ..
Българските ученически отбори, участвали в Европейската олимпиада по експериментални науки EOES 2025 в Загреб се завърнаха с два сребърни медала, съобщи..