Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равин Йосиф Саламон: „Искам да благословя целия български народ”

Снимка: личен архив

70-годишнината от края на Холокоста и победата над нацизма бе тема на пресконференция в Българското национално радио. Отбелязан бе и четвърт век от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Държавата Израел. В годините на Втората световна война страната ни, въпреки че е съюзник на Германия, успява да спаси своите евреи от лагерите на смъртта. Спасението им е резултат от застъпничеството на  подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев и още 42 депутати, на митрополитите Стефан и Кирил, на солидарността на обикновените българи. Максим Бенвенисти, председател на Организацията на евреите в България „Шалом” посочи, че страната ни има принос към създаване на Държавата Израел.

Само българското правителство разреши на местната еврейска общност да се пресели в Израел – каза той. – Само то от всички държави в Източния блок не попречи, а даже помогна на българските евреи, които искаха да заминат в своето отечество – земята на дедите им. Израелските политици, които не са от български произход, и за които темата за Спасението не е доминираща, винаги се сещат първо за този принос на България, за тези 40 хиляди души, част от тях млади, с боен опит в антинацистката съпротива, които, стъпвайки на земята на Израел, отидоха веднага на първите фронтове на освободителната война през 1948 година. Вярвайте ми, израелското общество не е забравило този български принос.

Според Максим Бенвенисти, независимо от прекъсването на дипломатическите отношения заради принадлежността на България към Съветския блок, отношенията между хората от двете страни никога не са били прекъсвани. Хората от моето поколение много добре помнят своите израелски роднини и приятели, които идваха в годините на прекъснатите българо-израелски отношения. Никой не им пречеше и се чувстваха тук много добре, каза той. Вярвайте ми. Това е спомен и от моето детство, и от моето юношество и продължи над 20 години. Но, разбира се, възстановяването на дипломатическите отношения е много важен акт.

Ето какво каза по темата за спасението на българските евреи Н. Пр. Шаул Камиса Раз – посланик на Държавата Израел в България.

Това са събития, за които част от участниците имат добри чувства и се гордеят със случилото се  спасяването на българските евреи. Но също така има хора, които е трябвало да се срамуват от постъпките си в тогавашните дни. Нужно е постоянно обсъждане, допълнителна изследователска дейност, за да разберем какво точно се е случило тогава. Това, че днес ние продължаваме в тази посока, е достойно за уважение.

Моето разбиране и убеждение като изследовател е, че трагедията на Холокоста е очевидно катастрофа на цивилизацията и това по никакъв начин не е грижа само на евреите – отбеляза на пресконференцията доц. Албена Танева, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”. – Това е дълбок проблем на всеки, който в онова минало е бил незаинтересован или е бил дистанциран, защото, както знаем, за да се случат лоши сценарии, не е достатъчно лошите да правят нещо. Достатъчно е добрите нищо да не правят за това да бъде защитен принципът, че ние всички сме равни пред закона. А това, което е записано в нашите либерални конституции, да бъдем така добри отново и отново да отстояваме.

Особено емоционално бе словото на Йосиф Саламон – главен равин на Център „Хабад” – България. Той е трето поколение на оцелели от Холокоста и четвърто поколение на тези, които не са оцелели. За мене да живея в такава държава като България е много специално нещо – каза той. И още:

Искам да благословя целия български народ, държавата, правителството, както и тези хора, които вече не са между живите: архиереите на българската църква от онова време, господин Димитър Пешев и още много други. Искам да пожелая на живите, на правителството, да продължават по същия начин да бъдат като пример за целия свят как трябва да уважаваме и да пазим и другия. Благодаря ви.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45