Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екомозайка от България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Мечките Бойка и Станди от зоокъта на лесопарк „Липник“ се превърнаха в медийни звезди

Причината – извеждането на животните от русенския им дом и настаняването им в парка за танцуващи мечки край с. Белица. Там брат и сестра се присъединиха към себеподобните си, които по цял ден се излежават на слънчеви поляни, плискат се в изкуствените езерца и се кипрят пред фотоапаратите на многобройните посетители. Бойка и Станди са на 8 години и трябваше да напуснат родния си дом в Русе заради неподходящите условия за живот в него. Още преди две години екоминистерството направило опит да изведе мечоците от зоокъта и да ги премести в далеч по-добре оборудваните клетки на Добричкия зоопарк. Населението на Русе обаче се вдигнало на бунт. Намесила се и общината, тъй като животинките са нейна собственост. Все пак бе постигнат компромис. Договорено бе създаването на нов, по-модерен зоопарк в Русе с ВИП условия за рунтавите същества. До изграждането му обаче те ще трябва да останат в парка край Белица. Пренасянето на Бойка и Станди било истинско предизвикателство за хората от фондация „Четири лапи“. За целта брат и сестра, тежащи съответно по 250 и 300 кг., били за пръв път разделени и упоени. Сега вече косматковците живеят в супер лукс, отговарящ на всички международни стандарти за обитание на кафява мечка. А това ще рече наличието на клетка от 170 квадрата плюс басейн, бърлога за зимен сън и обилна растителност, по възможност с повечко боровинкови храсти. Освен това, заедно с останалите 24 обитателя на парка, Бойка и Станди се радват на любовта и постоянните грижи на добре обучения персонал. Според стопаните на парка новодошлите се справят чудесно със ситуацията и бързо се интегрират в мечата общност.

Акустични устройства пазят рибарските мрежи от делфини


Рибари по българското Черноморие се жалват всяка година от нанесените щети върху мрежите им. Палавниците, както се досещате, са обичайните заподозрени – стадата делфини, които доближават брега в търсене на храна. Оказва се обаче, че има решение на проблема. Наскоро младите природозащитници от Сдружение Балкани се заеха с инсталирането на модерно съоръжение, което да отблъсква морските бозайници от мрежите, но без, разбира се, да им вреди. Модерните устройства вече са монтирани на два даляна на Северното Черноморие в района на Каварна, Балчик и Калиакра. Въпросните т.нар. акустични репелентни устройства (АРУ или още пингъри) се използват в много морски държави по света. Пилотното им въвеждане бе осъществено през април. Рибарите ще попълват формуляри, с които ще отчитат ежедневните резултати от проучването, свързани с присъствието на делфини в района и нанесените от тях щети. Проучването ще продължи три месеца, а резултатите ще покажат доколко въпросните съоръжения са подходящи за нашето крайбрежие. Идеята е въпросните пингъри да бъдат монтирани и на други даляни по Черноморието ни.

Приключи първото по рода си изследване за наличието на вредни вещества в организма на рибите в българската акватория на Черно море


Проучването е продължило цяло десетилетие и сочи съдържанието на органични замърсители и токсични метали в 10-те най-разпространени нашенски водни видове, като сафрид, цаца, попче, кефал, карагьоз, барбун, паламуд, чернокоп и зарган. Оказва се, че най-чиста от токсини е цацата. Това е най-евтиният и популярен вид у нас, който се предлага масово през летния туристически сезон в родните капанчета и крайбрежни ресторанти. Специалисти обаче препоръчват цацата да се пече, а не да се пържи. Така се обезвредявали и малкото количество замърсители в нея. А най-висока концентрация на токсини, макар и в допустимите норми, са били открити в карагьоза, който хвърля хайвера си в замърсените води на р. Дунав. Предполага се, че именно оттам рибата поема нездравословните вещества в организма си. Като цяло черноморските риби са по-чисти от средиземноморските – успокояват ни специалисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Виктория Томова ще играе на четвъртфинал в Бад Хомбург

Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова достигна до четвъртфиналите на турнира на трева WTA 500 в Бад Хомбург. Тя извоюва трета поредна победа в германския град – една в квалификациите и две в основната схема. Виктория Томова..

публикувано на 26.06.24 в 08:51

Ден за противодействие на наркманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42

Последни консултации преди връчване на първия мандат за формиране на правителство

Президентът Румен Радев днес, 26 юни, завършва консултациите с парламентарните групи от 50-ото Народно събрание, както предвижда конституционната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките..

публикувано на 26.06.24 в 07:05