Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Корина Крецу: стартират 7 програми на стойност 7,6 млрд. евро

БНР Новини
Снимка: БТА

За предстоящия програмен период (2014-2020 г.) България може да се възползва от седем оперативни програми на обща стойност около7,6 млрд. евро. Това заяви пред журналисти еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу, която беше на посещение у нас по покана на премиера Бойко Борисов. Инвестициите се насочват към ключови области, където да се създаде заетост, да се развият иновациите, да се насърчат младите и да се гради бъдещето на държавата, уточни Крецу.

Впечатлена съм от работата на българското правителство за приключващия програмен период 2007-2013 г. –заяви еврокомисар Корина Крецу. България вече е усвоила над 76 процента от договорените европейски средства, а преди шест месеца нивото на усвояване беше около 60 на сто.

От своя страна премиерът Бойко Борисов подчерта, че вече са одобрени и последните две оперативни програми за България за периода 2014 – 2020 г. – „Околна среда” и „Региони в растеж”. Общата им стойност е 2,8 милиарда евро. Премиерът отчете като успех на кабинета степента на усвоените през последните месеци европейски средства:

Аз съм убеден, че до края на годината, ще имаме 90-92 процента усвояване на парите по предишния програмен период, защото сме стриктни. Ще положим огромни усилия тези пари да влязат в икономиката, в големите инфраструктурни проекти, в екологията,обеща Борисов.

Корина Крецу поздрави премиера и кабинета за това, че са избегнали финансови корекции в размер на 250 млн. евро, а това, по думите й, означава, че сумата е използвана за подпомагане на българския бизнес и селските райони. Съществуваше рискът да се наложи България да върне тези средства като санкция по Програмата за развитие на селските райони. Еврокомисар Крецу напомни, че до края на програмния период остават още 1 млрд. и 800 хиляди евро, които България трябва да усвои.

На въпрос дали ще има удължаване на проектите, които няма да завършат през тази година, еврокомисарят по регионалната политика коментира, че поради новоприетите регламенти всички държави трябва да приключат проектите си с крайна дата декември 2015 г. Все пак тя не изключи, че някои проекти могат да бъдат прехвърлени към следващия програмен период. До края на годината страната ни трябва да приключи работа по ОП „Транспорт”, „Регионално развитие”, ОП „Околна среда” и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Kalimera Vratsa - във Враца започва фестивал, посветен на Гърция

Гръцката певица Ирини Пападопулу ще изнесе концерт тази вечер от 19.30 ч. на панаирната сцена пред стадион "Христо Ботев" във Враца. Събитието е в рамките на 135-тото издание на Врачанския есенен панаир и част от програмата по инициативата Kalimera..

публикувано на 18.09.24 в 07:10

Ще е топло и облачно с валежи в Предбалкана и югозападните масиви

В сряда  ще има разкъсана облачност, след обяд и значителна. Главно в Предбалкана и масивите в Югозападна България ще има слаби превалявания. Минималните температури ще са между 8° и 16°, в София 10°. Максималните ще са от 21 до 26° в Русе, в столицата..

публикувано на 17.09.24 в 19:05
Министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен

САЩ ще помагат на България да покрие критериите за безвизов режим

Включването на България в Програмата за безвизово пътуване на САЩ са обсъдили на среща днес министърът на външните работи Иван Кондов и извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мертен. "Включването на България в Програмата за безвизово..

публикувано на 17.09.24 в 18:43