Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световната банка: Българската икономика трябва да увеличи производителността си

БНР Новини
Снимка: архив

Увеличаването на производителността в реалния сектор ще помогне на държави в процес на преход, като България, да се справят с последиците от демографската криза. Това заяви главният икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия Дорте Домланд, която представи в София доклад на международната финансова институция на тема „Производителността в България – тенденции и възможности“.

За България, както и при повечето държави от ЕС, важи правилото, че преди и след икономическата криза от 2009-та, развитието е коренно различно.

Прогресът на страната до кризата се дължи на решителните макроикономически реформи, старта на преговорите през 2000г. за членство в ЕС, ниските данъци и относително висококвалифицираната работна сила. За подобно развитие благоприятства и наличието на свободен капитал в глобалната икономика.

През предкризисните години между 2000 г. и 2008 г. БВП на България нараства с около 9,1 процента годишно благодарение на чуждестранните инвестиции. Производителността на българските фирми обаче не нараства със същия темп. Инвестициите са насочени основно в трудоемките сфери – текстилна промишленост и строителство. Високоспециализираните сектори като финанси и ИКТ бележат бърз ръст на производителността, но имат слаб принос към БВП, защото в тях е заета малка част от работната сила. След световния финансов колапс и последвалата криза в еврозоната, инвестициите в българската икономика драстично намаляват и увеличаването на производителността става все по-важно за ръста й. По данни на Евростат, между 2008-ма и 2013-а БВП на страната нараства едва с 1,2 процента, при положение че средната стойност за ЕС е около 1,6 на сто. Загубени са и около 400 хил. работни места. А това довежда до увеличаване на производителността на труда до 3,3 процента годишно, което е над средната за региона стойност от 2,6 процента. Въпреки това производителността на промишлеността като цяло е ниска – около 1 процент, при около 1,3 процента в останалите европейски държави.

Дорте Домланд дава следните препоръки към България:

Стабилността на макроикономическо ниво е много важна, но не е достатъчна за ръст на икономиката. България трябва да се постарае да увеличи производителността, за да можа в дългосрочен план да подобри икономическите си показатели. В момента като високо производителен се очертава секторът на услугите. Тук ръстът на производителността на труда е даже по-висок, отколкото в останалите страни от ЕС. Има три насоки, които могат да доведат до ръст на БВП. На първо място това е човешкият капитал, където от една страна трябва да се положат усилия за повишаване на качеството на образованието, а от друга – да се подготвят подходящите за икономиката специалисти. На второ място, необходимо е да се повиши броят на иновативните фирми, да се инвестира в инфраструктура и свързаност с останалата част от света. На трето, но не и на последно място, трябва да се повиши свързаността с икономиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха втора погребана римска статуя в Хераклея Синтика

Български археолози откриха втора статуя в големия канал за отходни води на античния град Хераклея Синтика. Към 11 ч. на 20 септември археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в..

публикувано на 20.09.24 в 11:50
Служебният министър на електронното управление Валентин Мундров

Изтеглиха номерата на машините, за да бъдат удостоверени за вота на 27 октомври

Вярвам, че когато всичко се случва пред очите на обществото, публично и открито, съмненията за каквито и да е манипулации отпадат. Това заяви служебният министър на електронното управление Валентин Мундров в Министерството на електронното управление,..

публикувано на 20.09.24 в 11:48

Председателят на македонския парламент прие новия български посланик в Скопие

Успешна и ползотворна работа в страната е пожелал председателят на парламента в Северна Македония Африм Гаши на новоназначения посланик на България в Скопие Желязко Радуков на среща в сградата на събранието. "Самата среща изпраща послания за..

публикувано на 20.09.24 в 09:12