Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спира ли Uber в България?

БНР Новини
Снимка: архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоби с общ размер от 200 хил. лв. на дъщерните дружества на платформата за граждански таксиметрови превози Uber – UberBV, UberRasierOperations, и двете холандски компании.

Проверка в Търговския регистър установи, че у нас чрез холандски дружества, чиито собственик на капитала е американската компания, има регистрирани други две фирми „Юбер България” и „Юбер България Софтуер енд Дивелопмент”. Те явно не са се оказали свързани с превозите, които се предлагат на територията на София от името на „Юбер“, коментират юристи.

Според Марио Гавраилов, говорител на КЗК, проверката установява, че от „Юбер“ се предлага таксиметрови услуги, въпреки твърденията на представители на компанията, че не се занимават с превози, а с технологии:

Основанията за това са свързани с това, че услугите на „Юбер“ имат основни характеристики на таксиметровите превози: предлагат се платени транспортни услуги по предварително зададен от клиента маршрут. Тази онлайн платформа помага на шофьорите, които извършват тези услуги, да не плащат данъци, както и дължимите такси за лицензи, които се заплащат от останалите фирми в бранша. На две от дружествата на „Юбер“ е наложена глоба от по 50 хил. лв. за нелоялна конкуренция и нарушаване на правилата в бранша. Освен това КЗК наложи още по една глоба от по 50 хил. лв. на всяка компания заради отказ за предоставяне на информация за оборота им. Затова е приложена предвидената възможност да се определи по служебен път размерът на втората глоба.

Представители на „Юбер“ бяха потърсени за коментар, но не получихме отговор. Наложената от КЗК глоба може да бъде обжалвана в съда от страна на двете холандски компании, като последната инстанция е 5-членката на ВАС. Освен паричната санкция, КЗК разпорежда на дружествата да прекратят нелоялните практики, което означава да спрат дейността си. Компанията трябва да се съобрази с това решение, а контролът за спазването му е към ИА „Автомобилна администрация“.

Въпреки това не е напълно ясно дали ще се случи. Юристи допускат, че „Юбер“, която така и така заобикаля закона, може да продължи дейността си у нас чрез трето дружество, регистрирано в България или в друга държава. Сървърите на „Юбер“ са в САЩ, а зад дейността в България стоят не регистрираните у нас дружества, а двете глобени холандски компании, което затруднява процеса по санкциониране на нарушението. А по-ниската цена на услугите идва от това, че не се плаща такса за лиценз, ДДС и осигуровки и др. Не е ясно и дали шофьорите на гражданските таксита минават тест за психологическа пригодност и дали са осъждани.

По този начин „Юбер“ ощетява държавния и общински бюджети, но също така поставя под риск и клиентите си. В случай на пътно-транспортна злополука същите не са защитени в степента, в която клиентите на такситата, защото автомобилът гражданско такси е със стандартна гражданска отговорност.

Производството в КЗК срещу „Юбер“ започва в края на 2014-а и отнема повече от 6 месеца, след като постъпват сигнали от Столична община и от една от големите компании за таксиметрови превози в София.

Напоследък КЗК се оказа институцията, на която са прехвърлени доста горещи картофи: конфликтни ситуации, възникнали от дупки в законодателството или недостатъчен контрол. В сферата на транспорта в момента комисията проверява и т. нар. „копърки“ или самоосигуряващи се шофьори, които ползват на франчайзинг фирмена марка и вземат 7-8 пъти по-високи тарифи от средните за пазара.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще е топло и облачно с валежи в планините

В петък  ще е облачно, сутринта в низините и мъгливо. На места ще има валежи, в югозападните масиви и в югоизточните райони ще са интензивни. Минималните температури ще са между 10° и 16°, в София 12°. Максималните ще са от 19 до 24°, в столицата ще е..

публикувано на 19.09.24 в 19:05

България днес - 19 септември 2024 г.

В "България днес" на 19 септември ви запознаваме с конкурса "Екообщина" –инициатива на френското посолство в България и Френския култ институт, която се стреми да открои добрите, устойчиви практики в градска среда. За него и за различни екологични решения..

публикувано на 19.09.24 в 19:00
Македонският вицепремиер Александър Николски

В България искат оставката на македонския вицепремиер Александър Николски

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за оставка на македонския вицепремиер Александър Николоски заради обидите му към България: "Ние ще направим всичко необходимо в Европейската народна партия да знаят какво са говорили и защо е нашето категорично..

публикувано на 19.09.24 в 12:14