Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоополиция ще бди над животните

БНР Новини
Снимка: архив

Кученцето Мима, изгубило четирите си лапи от ръката на неизвестен изверг, така и не дочака възмездие за жестокостта, която го споходи преди пет години. И докато в Германия осиновителите я обгрижваха с любов в края на страдалческия й живот, България най-после направи първа крачка към разкриването на подобни зверства.

Зоополиция – специално звено към вътрешното министерство, ще разследва насилието над животни. Наказателният кодекс и сега предвижда строги санкции срещу такива посегателства – затвор до пет години и глоба до 50 хил. лв., ала до осъдителни присъди почти не се стига, защото разкриваемостта на престъпленията е изключително ниска.

В МВР няма разбирането, че тези престъпления са сериозни. Това наложи създаването на зоополиция, казва Явор Гечев, ръководител на отдел „Комуникации” във фондация „Четири лапи”. – Насилието над животни (за разлика от по-маловажните престъпления като битова престъпност, кражби, хулигански прояви) се смята за изключително опасно навсякъде по света, тъй като е свързано с последващо насилие над хора. В 70 на сто от случаите на домашно насилие първата жертва е домашният любимец, а след това някой друг член на семейството. В другата крайност пък са серийните убийци – всички те са започнали с насилие над животни, преди да посегнат на човек. Така че явлението е индикатор за развитието на бъдещи престъпници и е важно те да бъдат спрени преди да наранят човешко същество.

Създаването на зоополиция е важен знак, че на престъпленията с животни занапред ще се гледа сериозно. Още повече че случаите на насилие нарастват в последно време (през