Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеперуди, диви орхидеи и други екоемоции край родопското село Борино

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Село Борино отдавна се радва на повишен туристически интерес заради китните къщи за гости, вкусните гозби и най-вече – магнетичната родопска природа. Характерни за тази част на планината са  протегнатите към небето скални грамади с кръжащите орли, главозамайващите ждрела и пещерите, някои от които са благоустроени за целите на туризма. В околностите пък са се ширнали цветни поляни, озвучени тук-там от чановете на пасящи стада.  А над килимите от диворастящи цветя и билки като ефирен воал, се носят… пеперуди.

Край Борино се намира природният резерват Кастракли, където се наблюдава най-високата концентрация на тези пъстрокрили създания. Тук, на фона на родопските възвишения, потънали в тучна зеленина, пърхат над 450 вида пеперуди. Животът им е мимолетен, някои се радват на слънцето и на цветята няколко седмици преди да изгаснат завинаги, а други умират буквално часове след появата им на бял свят, навявайки мисли за неумолимата ни преходност на тази земя.

СнимкаТака или иначе, изобилието от тези нежни, полупрозрачни същества в района е невероятно. Познавачи твърдят, че за два часа в радиус от 100-на метра можеш да видиш поне 20-на вида, като някои от тях са изключително редки за географските ни ширини. За да ги наблюдават и снимат в Борино пристигат и чужденци. Затова от кметството са се захванали с изграждането на специален музей на пеперудата, който ще отвори врати наесен. В него ще бъде изложена сбирка от поне 100-на препарирани твари, както и богат снимков материал. Междувременно всеки може да посети резервата, за да се запознае с тайнствените леговища на тези ефирни живинки.

В местността Кастракли имаме биосферен резерват за черен бор и непосредствено до гората  се намира една широка местност с над 1200 декара от ливади и ниви, точно там са тези пеперуди – обяснява кметът на Борино Октай Алиев. Ние сме изградили достатъчно екопътеки, по които се стига пеш, с велосипеди и даже с автомобил до самия резерват. В момента се обучават 3-4 наши съселяни, които ще бъдат гидове и ще обясняват на хората какъв вид пеперуда могат да открият, на коя ливада, кой цвят обхождат и т.н.

Районът е златна мина за планинари, скални катерачи, пещерняци и най-вече фотографи. Фантазията им разпалват поляните с диви орхидеи в околностите на селото. Счита се, че това са едни от най-древните цъфтящи растителни видове. Орхидеите създават малочислени, разпръснати сред природата находища, а откриването им, само по себе си, е истинско приключение – ще ви убедят феновете на ботаниката. Недалеч от Борино се намира Ягодинската пещера – една от най-красивите и посещавани у нас, както и пещерата Дяволското гърло, свързана с легендата за Орфей и Евридика.

СнимкаАсфалтовият път, който едва се провира през Триградското ждрело с фантастичните му зъбери, води до забравени от цивилизацията селища и махали с по няколко възрастни жители. Районът изобилства с пасторални картини и поводи да слезеш от колата, за да се заговориш с местните или за да се разходиш из ароматни поляни и да снимаш пеперуди и цвета. За да се наслаждават на тази  непреходна красота, в  Борино и околностите отсядат пътешественици от цяла Европа.

Идват гости от Франция, Полша, Русия, Словакия, Чехия – обяснява Октай Алиев. – Те пристигат с хубави фотоапарати с голяма разделителна способност, за да снимат. За нас научават чрез интернет. Освен това, веднъж посетили България, споделят с приятели и колеги за преживяното. Така рекламата върви от уста на уста.

Сега кметството е в трескава подготовка на Музея на пеперудата, който ще бъде и природозащитен център. Местните се надяват, че покрай него в Борино ще се отбиват още повече ценители на дивата природа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10