Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански брак или съвместно съжителство?

БНР Новини
Снимка: архив

Скъпи младоженци, вие прекрачихте прага на тази зала, за да заявите пред всички нас волята и желанието си да създадете семейство. Според Семейния кодекс на Република България принципите, върху което то се гради, са равноправие на мъжа и жената, доброволност и трайност на брачния съюз, особена защита на децата.

Тези тържествени думи за първите 6 месеца на 2015 година само в София чуха 2285 двойки – със 161 повече от миналата година по същото време. Такива са официалните данни на Столичния дом за радостни обреди.

Къде се нарежда България в статистиката? Според анализа на Евростат за браковете и разводите в Европейския съюз, България се намира на дъното по брой сватби, заедно със Словения, Португалия, Люксембург и Италия – по 3 брака на 1000 души. От сключилите брак в България се развеждат почти половината двойки. По официални данни в съжителство живеят 8% от българите, но по неофициални те са много повече защото според проучването 59% от родените през 2014 година в страната деца са извънбрачни.

На 1 октомври 2009 година влезе в сила новият Семеен кодекс, който обаче не регламентира „фактическото съжителство“, а Конституцията защитава единствено децата. С други думи деца, родени в законен брак и в съжителство имат равни права. Какви са причините младите българи да предпочетат съвместното съжителство пред законния брак?

Причините са няколко, – казва Саша Габровска, директор на Столичния дом за радостни обреди. – Едната от причините е, че младите хора се изнесоха, за съжаление, от страната. Другата, и тя е много сериозна е, че българското законодателство, съзнателно или не, толерира такъв род съжителство. Аз смятам, че преди да се сключи граждански брак, е хубаво те да поживеят заедно, да видят как са нещата от едно съвместно съжителство. Но в момента, в който решат, че трябва да създават поколение, че трябва да имат деца, смятам, че трябва да сключат законен граждански брак. Така е редно.

Да погледнем какво казва законът и защо за някои двойки в България е по-изгодно да не узаконяват съжителството си.

По закон бащата на детето трябва да го припознае пред нотариус, за да му даде своето име и фамилия. Ако това не бъде направено, майката има право да получава социални и други помощи, детски надбавки, улеснява се приемането на детето в детска градина, „самотната” майка има право да кандидатства за общинско жилище. При евентуална раздяла имуществото не се дели и по този начин се избягват съдебни и други искове. Ако децата бъдат припознати от бащата, те получават равни права с родените в брак и наследяват и двамата си родители.

А ето ги и минусите: фактическото съжителство урежда статуса на родените от това съжителство деца, но не и имуществените отношения в двойката. Защото жената в една такава връзка няма никакви права върху съвместно придобитото имущество, не наследява и няма право да претендира за наследство. При раздяла родителите сами трябва да се разберат, кой ще отглежда детето, а бащата не е длъжен да плаща издръжка. Двойка, живееща на семейни начала, няма възможност да изтегли съвместен кредит, а също така не може да получава информация при болнично лечение на партньора. Трудно е и пътуването зад граница само с единия родител, защото се изисква специален документ, удостоверяващ съгласието на другия родител децата да напуснат България.

Елеонора и нейният съпруг са женени малко повече от година. Защо те предприеха тази сериозна стъпка и станаха законни мъж и жена?

Израснала съм в семейство, в което традициите са нещо много важно, а бракът – нещо свято. За мен семейство значи двама души, които се обичат. И както се събират под един покрив, така е хубаво да се обединят с една фамилия„– твърди младата жена. За нея бракът е нормалното и логично продължение на връзката. Този избор обаче трябва да бъде добре обмислен. Когато моментът настъпи, когато времето и различните ситуации проверят издръжливостта на връзката ви, когато обстоятелствата тестват характерите и всичко това ви показа, че заедно сте по-силни, по-щастливи и по-спокойни, тогава темата за брака идва на дневен ред – смята Елеонора и споделя с усмивка: А и моментът на предложението е вълшебен!

Но да чуем и другата страна. Симеон е на 40 години, не е подписвал граждански брак с майката на детето си. Защо?

Един подпис не може да ни задържи заедно. Изобщо не смятам, че семейство без официален брак е непълно или непълноценно. Един подпис не е решаващ в една връзка. Ако ми е добре с един човек, ако се обичаме, подписът не играе кой знае каква роля. Отговорността към семейството ми е също толкова голяма, колкото и ако имахме граждански брак. Правя дори повече от женените мъже, за да задържа жената до себе си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил

Патриарх Даниил се обяви за преодоляване на разделението сред православните църкви

Новият български патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред православните църкви. “ Има прекъснато общение между някои православни църкви, което трябва да се стараем да се преодолее ”, заяви той в отговор на въпрос на БГНЕС дали..

публикувано на 07.07.24 в 09:07

Деца ще се състезават в първото “София вело шоу” в столичния Западен парк

Първият младежки колоездачен празник “София вело шоу”, организиран от “София – световна столица на спорта” и “Долчини про тийм”, ще се състои днес в обновения Западен парк в столицата. Децата ще се състезават по изцяло обезопасен и съобразен с..

публикувано на 07.07.24 в 07:00

Температурите се покачват до 37 градуса

В неделя ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще бъдат между 32° и 37°, в София – около 32°. В планините също ще бъде слънчево...

публикувано на 06.07.24 в 18:30