Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да не дава Господ!

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Казано е: не споменавай напразно името божие! Религиозни или не, често точно това правим обаче. Например като ни конфронтират с черната хроника от войната по пътищата. Не само тогава, разбира се, но това е темата. А инак войната по пътищата е световна война. Нека това не звучи като оправдание, защото у нас явлението взема размерите на гражданска война. Пресилено? Нека!

Тези дни България беше потресена от инцидент, при който един от двама идиоти, които си правят гонка, сиреч състезание по права отсечка, уби двама тийнейджъри на по 16 години. Да не дава Господ! Две деца са загинали нелепо и докато асимилираме този факт, ни достигат други такива „новини”. Аз се питам обаче, каква е разликата, когато възрастна жена загива, блъсната от кола на заден ход. Случката е от същия ден. Разликата е само в годините на жертвата, разбира се. И причината не е гонка. Не е гонка и когато някой джигит отнесе хората на спирка на обществения транспорт. Такива случаи имаше поне три за една година време.

Сега научаваме, че МВР обмисля идеята да бъде инкриминирано организирането на гонки. Това съобщи междувременно началникът на пътната полиция Бойко Рановски. Обмисляла се и възможността да бъдат наказвани и участващите в залаганията, които съпътстват гонките. Че какво има да му се мисли!

Колкото до случая в село Лесидрен, при който загинаха двете деца, в полицията сигнали за гонки не са постъпвали. От последвалите интервюта и от отразяването на случая в медиите обаче се разбра, че всеки във въпросното село знае, че такива гонки са ежедневие, а участниците в конкретния случай го правят редовно. Сигурно и полицията знае. Само че наистина пътните полицаи не могат да знаят, кога и къде конкретно ще има гонка.

От Пътна полиция отчитат, че в последните няколко месеца са засечени изключително много нарушители по пътищата. Това се дължи на пускането в употреба отново на всички камери, в това число и мобилни, с които МВР разполага. Ефектът от завишения контрол най-вероятно щял да настъпи обаче след няколко месеца – времето, в което полицията ще изпрати данните за нарушението на всеки шофьор. Дотогава Господ да ни пази!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Новата седмица започва със слънчево време

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне до умерен и постепенно ще се ориентира от юг. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°. Над планините ще бъде предимно слънчево, но ветровито...

публикувано на 06.10.24 в 18:30

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35