Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София е домакин на XI международен конгрес за югоизточноевропейски изследвания

Снимка: balkanstudies.bg„Югоизточна Европа и европейската интеграция: политически, социално-икономически и културни аспекти”– това е мотото на XIмеждународен конгрес за източноевропейски изследвания, който се провежда в София от 31 август до 4 септември. Повече за историята на конгреса ни разказва проф. Александър Костов от Института за балканистика:

Основен организатор на конгреса е Международната асоциация по изучаване на Югоизточна Европа. Тя самата е създадена през 1963 година, във времето на Студената война, когато, независимо от сложната политическа ситуация, все пак се появяват благоприятни условия за научно сътрудничество. Тогава започват работа и много изследователски центрове в региона. Асоциацията изучава историята, литературите, изкуствата, обществата от древността до наши дни. Първият конгрес по балканистика /както е известен у нас/ се провежда в София през 1966 година. Следващото му издание в българската столица е през 1989 година. По традиция организатор от българска страна е Институтът за балканистика с център по тракология към БАН.

СнимкаВ XI конгрес участват повече от 250 специалисти в различни сфери на изследвания от 26 държави. Тук е събран световният академичен елит в областта на югоизточноевропейските проучвания. Разбира се, представени са всички страни от региона, както и големи изследователски центрове от Русия, САЩ, Китай, Япония.

Този конгрес е посветен на една изключително актуална тема – „Балканите и европейската интеграция”, като се набляга не само на процеса на фактическото присъединяване на страните от региона към Европейския съюз, но и на интеграцията в малко по-широк смисъл. Разглежда се участието на балканските държави в европейското семейство във всяко едно отношение – културно, политическо, икономическо, през периодите, предшестващи същинското присъединяване. Темите са 18 на брой и са пряко или косвено свързани с мотото на форума. Застъпени са литература, езикознание, история, изкуства, медии. Икономическата ни сесия беше много любопитна и предизвика интерес – тя беше свързана с руските и китайски инвестиции в Югоизточна Европа. Има специално отделена тема за НАТО на Балканите.

Много са любопитните и малко известни факти, които учените представят. Професор Александър Новик от Русия например разказа за едно от изследванията си:

Статията ми е свързана с медицинските практики на албанците, които живеят в Украйна. Тяхната история е много интересна. В края на XVIв. или началото на XVIIв. голяма група албанци напускат родните си места и се заселват в района на град Варна. Там живеят в продължение на 3 века и по времето на Руско-турската война от 1877-1878 г. заедно с българи и гагаузи са принудени да напуснат селата си. Руското правителство им разрешава да се заселят в района на град Одеса, където в четири села те живеят и до днес и пазят своите език и традиции, силно повлияни, разбира се, от българските.

Примерите за съвместно съжителство на Балканите са много и без съмнение са особено актуални при съвременната тежка бежанска обстановка. Тази тема също намери място в докладите. А след дългите и интересни научни сесии участниците имаха възможност да посетят концерт на Камерния ансамбъл на софийските солисти, да се възползват от организираните екскурзии до различни градове в България.


Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25