Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският мед лекува, разкрасява и доставя удоволствие

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Изплъзващото се лято е времето, в което пчеларите отлистват последните дни от своя календар. В тези дни те не само правят равносметка на отиващия си сезон, но и бързат да се похвалят с постиженията си. Така, за да популяризират новия мед и производните му продукти, в столицата се събраха около 30 производители от цялата страна.

Една от първите шатри, разположени пред Централна баня в центъра на града, е на ямболския пчелар Михаил Арнаудов. Акация, кориандър, лавандула, слънчоглед, магарешки бодил – етикетите върху бурканите със златния еликсир се сменят в строг ред според времето на пáшата, ми обяснява производителят.

Българският мед е лековит, защото е разнообразен, – казва Михаил Арнаудов. Ние имаме много богата флора. Пчелите събират нектара на всичките тези билки и от него се получава най-чистият и хубав продукт. Целият пчелен мед е полезен и с лечебни свойства, защото е антиоксидантна храна. Имам клиенти, някои от които вече над 90-годишни. Те консумират по една–две тенекии годишно и нямат никакви заболявания. А това е доказателство, че медът е хем храна, хем лекарство.

Пчеларят горещо препоръчва прополисовата си тинктура – „един природен антибиотик, който не уврежда нито един орган, а само помага”, както и клеевите пръчици, незаменими при проблеми в устната кухина.

Наистина медът ни прави по-здрави, но знаем ли, че можем да станем и по-красиви? Достатъчно е да се доверим на тонизиращите, хидратиращите и подранващите му свойства, твърди Сашка Ватрачка от Радомир, която предлага своята лечебна и козметична серия, почиваща на тайна, предавана от поколение на поколение в рода.

В основата е стара рецепта в семейството. Това е течен продукт при изгаряне. Когато се уверихме, колко добре действа той и най-вече не оставя белег, ако започне да се прилага до четвъртия-петия ден от травмата, решихме, че искаме да го има навсякъде – в аптеки, болници. Затова го разработихме и патентовахме. След това започнахме да произвеждаме и крем за лице. Пчелният восък е още един компонент, който оказва много добро въздействие върху кожата на човека.

Продуктите са клинично изпитани, патентовани и сертифицирани за Европейския съюз. И първият интерес вече е налице – не откъде да е, а от Германия. Ако си мислите обаче, че пчелните продукти са единствено полезни, много грешите. Защото те могат да се превърнат и в произведения на изкуството, стига да попаднат в подходящите ръце. Петя Иванова от врачанското село Остров вае фигурки от восък – животни, растения, но също Богородица с малкия Исус, ангели и какво ли още не. Всъщност това са свещи в топла окраска и божествен аромат.

Интересът към свещите е породен от полезните свойства на восъка, разказва Петя. – След като се запали свещта, много е полезно да се диша въздухът, който се отделя при изгарянето. Ухае много хубаво на пчелен восък – така мирише и вътре в кошера. А всичко, което е полезно за пчелите, е полезно и за хората. Свещите горят по-бавно, не капят и не пушат като парафиновите, те са абсолютно натурални.

И тъй като Петя Иванова е също така пчелар на 2010-а година и председател на женското сдружение в бранша, с нея разговаряме на сериозни теми, като, например, възможностите българският мед да бъде добре представен по света и тревожната тенденция за измирането на пчелите. Оказва се, че нашият продукт се изнася в Европа единствено в качеството си на подобрител на китайския и аржентинския мед. Тоест смятат го не за хранителен продукт, а за суровина. Що се отнася до изчезването на пчелите, Петя Иванова казва, че това е световна тенденция с множество причини. Имунната система на пчелите е отслабнала заради климатичните промени, а човекът допълнително им вреди, тъй като с намесата си нарушава строго установения ред в кошера. Но за да не остане тъга в края, предлагам ви един еликсир. Рецептата е на Методи Михайлов от врачанското село Горни Вадин:

Изцеждате сока на един килограм лимони в него добавяте 50 гр. пчелен прашец и един килограм мед. Получава се гъста течност. Наливате в чаша малко от концентрата и добавяте вода на вкус. Получава се чудесна медена напитка – еликсир, пълен с витамини, минерали и ензими. Наздраве!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57