Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко стъпки са необходими, за да постигнеш мечтите си

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Наградата „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. от президента на България за лични постижения на млади български изобретатели, работещи в сферата на информатиката и информационните технологии. Учредена е на името на Джон Атанасов, американски физик, математик и електроинженер, създател на първия непрограмируем компютър, който е от  български произход.

За разлика от други години, когато наградата е отивала при софтуерни специалисти, тазгодишният носител на престижната награда е хардуеристът Цено Галчев, който е доктор по микроелектромеханични системи в Мичиганския университет в САЩ.

Той е едва 6-годишен, когато родителите му емигрират в гр. Мичиган. След завършване на университета, благодарение на две стипендии, в продължение на четири години прави допълнителна специализация в университета във Фрайбург, Германия.

Попитахме д-р Галчев, много ли са стъпките, които е извървял, за да стигне до този приз.

Стъпките са много, но това, което трябва да се има предвид е, не колко са, а, че те трябва да се извървяват една по една с голямо постоянство, и когато човек има някаква мечта, да прави всички усилия, за да я постигне, независимо от пречките. А колкото до микросистемите, те са едно допълнение на интегралните схеми, всъщност на чиповете, които виждаме като отворим електронен уред. Микросистемите използват същите технологии за производство и вграждат заедно с електрониката, не само електрически, но и механически елементи. Т.е. микросистемата е някакъв вид автономен компютър, който може да приема сигнали от естествената среда, да ги преработва и да въздейства върху нея.  Смятам, че повечето хора не са запознати с тези микроелектромеханични системи, но те ни заобикалят, без да знаем за тях. Те се използват например във всички телефони, таблети, компютри, фитнес-гривни, смарт часовници автомобилите и т.н. В тях има редица сензори за ускорение, жироскопи, сензори за температурата, влажност, отваряне на въздушни възглавници  и всички те са изградени на базата на микросистемите. Те имат голямо приложение и в медицината, в различни приложения, свързани с Интернет, всички безжични устройства, или както казват от корпорацията „Хюлет-Пакард”, „формират една централна нервна система на Планетата”.

Д-р Галчев смята, че IT-сферата в България има добър потенциал, стига да се заложи на специалистите, на съществуващата инфраструктура,защото много аспекти от живота ни са свързани с електрониката, комуникациите, Интернет и това генерира огромно количество информация, която трябва да бъде обработена в така наречения „облак” или Интернет. Д-р Галчев смята, че българските фирми имат добър потенциал за икономически растеж в този сектор, защото информационните технологии имат голяма добавена стойност, изискват минимална инвестиция в инфраструктура, в сравнение с производството на хардуер. А в това е плюсът на информационните технологии, които могат да помогнат на България за бъдещ икономически растеж.

Решихме все пак да попитаме този млад специалист, дали би дошъл да работи в България. Ето какво ни отговори той:

С най-голямо удоволствие бих работил в България. Но проблемът е в това, че сме изгубили позициите си и инфраструктурата, която имахме в произвеждането на хардуера, а аз се занимавам основно с това. Съществуващата в момента в България среда не е достатъчно добра, за да развивам идеите си така, както бих искал. Интересното е, че фирмите които „окупират” призрачните сгради в Ботевград, макар и вече ремонтирани, но все пак изоставени места от българската хардуерна индустрия в миналото, са точно фирми, които се занимават със сензори. Предполага се, че до 2020 г. ще стигнем до 1 трилион сензори в света. Тази тенденция ще продължи да расте с 20-30% на година не само в световен мащаб, но и в България, защото има много голям икономически потенциал в това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00