Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира Национална кампания в подкрепа на донорството

В София се откри Европейска седмица на донорството и беше  даден старт на Националната кампания в подкрепа на донорството. Трансплантацията е едно от най-големите чудеса на съвременната медицина. То позволява на хора с много тежки заболявания да получат шанс за нов орган и възможност да продължат живота си напред. Кампанията в подкрепа на този хуманен акт се провежда от 2013 г. под патронажа на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Тя има за цел да повиши информираността за донорството като личен избор и предпоставка за развитие на успешна национална трансплантационна програма. През тази година до момента има реализирани 14 донорски ситуации от трупни донори и 9 от живи – като са трансплантирани 28 бъбрека, 12 черни дробове, 6 сърца. Срещнахме се с д-р Марияна Симеонова, директор на Агенцията по трансплантации, за да ни разкаже за тази инициатива:

Само една седмица не е достатъчна. Ние работим през цялата година. Много ни помагат медиите, благодарение на които стигаме до голям кръг от хората и целта на информирането е те да знаят какво е мозъчна смърт, при която всъщност сърцето продължава да бие, как и от кого се доказва тази мозъчна смърт. Не можем да искаме от хората да разбират всичко това, затова е много важно да ги информираме. Искаме да разкажем  на обществото, че има хора, които след смъртта са дарили живот, че в най-тежкия миг, когато животът им се преобръща, роднините им са взели това благородно решение в рамките на няколко часа, защото не може да се чака дълго. Искаме да се поклоним пред хората, които са си отишли, пред техните близки, както и пред лекарите, които се борят за живота на всички нас: и когато можем да бъдем спасени, и когато не можем. Това са едни невероятни професионалисти и много добри хора. Като лекар – реаниматор, зная колко е тежко, когато човек се бори за живота си, и колко  тежко и благородно е решението на близките. И макар че подходих  с притеснение към тази лична инициатива, тази година за първи път ще бъде връчен на семейството на всеки донор плакет, представляващ звездичка. Защото тези хора са едни звездички и за нас, и за хората, които са трансплантирани.Тези хора заслужават обич, благодарност и това е най-малкото, което можем да направим за тях.

Колкото до основните проблеми пред донорството в България, д-р Симеонова посочва недостатъчната информираност и изключителната натовареност на координаторите – реаниматори, анестезиолози и трансплантолози. Тези дни д-р Симеонова е участвала в интересна международна среща, за която разказва следното:

Аз бях на годишната среща на Комитета по органно донорство към Съвета на Европа. Това са много важни срещи  в Европейската Комисия в Брюксел и в Страсбург, на които се решава цялата политика с донорството. Ние участваме активно в обсъжданията. Определено налице има промяна - хората знаят, че сме спасявали техни граждани, че не сме страна, която само иска, а може и да помага чрез професионализма на нашите екипи и на хората, които даряват органи.Търсят ни вече за общи проекти, които не се заплащат, но правят политиката в областта на донорството. Ще вземем участие в такъв проект с Италия , Австрия и Словения. Радвам се, че сме поканени. Преди стояхме в периферията, но вече трябва да покажем, че в България живеят и работят много умни и отговорни хора – сподели д-р Симеонова.

Разговаряхме и за предстоящата кръгла маса през ноември, на която ще бъде засегнат важният въпрос за въвеждането на Закона за кръстосано донорство, който все още не съществува в България. Д-р Симеонова също настоява за промяна в законодателството, но такава промяна изисква действия от страна на депутатите в Парламента. А дотогава за нуждаещите се остава само надеждата, че нещата ще се случат и в България.

Снимка: Благородна Георгиева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БДЖ планира електронни устройства за покупка на билети във влаковете

Започва поетапно оборудване на влаковете с електронни устройства за продажба на билети, съобщи управителят на "БДЖ - Пътнически превози" Венцислав Славков, цитиран от Министерството на транспорта. Такива устройства вече работят пилотно по..

публикувано на 24.06.24 в 17:20
Невяна Филева от сдружение „Енерджи“

Около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненско

През изминаващата учебна година около 1200 украински деца са били записани в детски градини и училища във Варненска област, съобщиха от сдружение "Енерджи", което е част от Общностния център за закрила и включване на бежанци в крайморския град. В..

публикувано на 24.06.24 в 14:29
Доц. д-р Спас Ташев

Евроинтеграцията няма да е сред водещите приоритети на новоизбраното правителство на Северна Македония

Празникът Свети Дух в България се отбелязва и като Ден на Македония. Традицията тръгва още след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.), като първоначално е бил Ден на борбата за Македония и Одринско, а след Първата световна война е станал "Ден..

публикувано на 24.06.24 в 13:05