Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е бъдещето на криптовалутите

БНР Новини
Снимка: архив

Бъдещето на парите е извън банковата система, такава каквато я познаваме днес. Традиционният бизнес или ще се промени, или на пазара ще навлязат нови участници, заяви основателката на криптовалутата One Coin Ружа Игнатова по време на Четвъртия форум „ЕС-Югоизточна Европа” в София. Криптовалутите, още известни като виртуални пари, или скрити валути, възникват преди седем години и към момента техният брой надхвърля 400. Първата и най-голяма криптовалута е Bitcoin, но до момента никой официално не знае имената на хората, които са създали тези виртуални пари.

Bitcoin и останалите криптовалути, които правят финансовите услуги независими от правителствата, от регулаторите и дори от банките, вече започнаха да променят света. Bitcoin е най-сложната валута, която досега е използвана като платежна или инвестиционна система от хора със солидни познания в компютърните науки, или от елитите, които имат много пари и по този начин диверсифицират портфейлите си с нова и екзотична валута, каквато е Bitcoin.

Особеното при Bitcoin е, че стойността на виртуалните пари се създава от така наречения „миньорски тръст“ (mining pool), което представлява обединение на играчи със солидни компютърни и технически познания, които посредством сложни математически алгоритми създават виртуално богатство. За разлика от тях компанията на Ружа Игнатова One Coin осигурява “копаенето” на монетите и цялата търговия с валутата централизирано на своя сървър. Според Игнатова фирмата работи по бъдещата употреба на виртуалната валута като реално разплащателно средство. Засега единствената възможна употреба е в създаденото от компанията „виртуално казино“, а основните приходи понастоящем са от продажба на образователни пакети на стойност от 130 до 12 500 евро. В момента само 5-10% от клиентите на компанията са от Европа, а повечето потребители живеят в Азия. И тази криптовалута, подобно на останалите виртуални валути в световната мрежа, все още не притежава нито една от характеристиките на парите: да е средство за размяна, да може да се ползва като стандарт за отложено потребление и да служи за съхраняване на стойност.

Ние сме все още нововъзникващ пазар. Насочили сме вниманието си към Латинска Америка, Азия и Африка. Гледаме и към по-малките Азиатски страни, където много хора са недофинансирани или просто забравени от големите финансови играчи. Защо са забравени? Защото са бедни, или защото техните нужди не са толкова интересни за тези, които предоставят финансови услуги. В Сингапур има много бедни индийци, които работят, за да издържат своите семейства. Голям брой филипинци работят в Дубай и дават тласък на местната икономика. За да изпратят пари на своите близки те ползват банките или компании за валутни преводи и плащат огромни комисионни. Защо? Защото финансовият сектор взема най-много от най-бедните. Ако сте богат клиент банките ще се бият за вас, ще ви раздават кредитни карти безплатно и ще правят всичко възможно да ви накарат да се чувствате щастливи. А болшинството от хората, които работят здраво, създават национален продукт и развиват икономиката, изпитват недостиг на паричен ресурс. Аз вярвам, че криптовалутите могат да променят живота им.

Според Ружа Игнатова компанията или човекът, който успее да направи криптовалутите лесни за използване, достъпни на пазарите, които имат нужда от нея, и в съответствие с финансовите регулации, ще пожънат огромен успех.

Някои световни финансови институции предупреждават, обаче, че инвестицията във виртуални валути е високо-рисковото вложение, защото виртуалните портфейли могат да станат обект на хакерска атака, или в един момент, когато пазарът на тази валута се срине и хората пожелаят да получат реални пари срещу виртуална валута, компаниите могат просто да изключат сървърите си и вложителите да изгубят всичките си пари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45