Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емануил Йорданов: След като от години полицаите протестират, не е ясно защо няма ръководство на МВР, което да разреши натрупаните проблеми

Снимка: БГНЕС

От няколко дни във фокуса на общественото внимание са протестите на представители на силовия сектор. Спонтанно служители на реда, когато научиха за орязване на техните социални привилегии на реда и икономиите в МВР заложени в проектобюджета за 2016 г, блокираха важни кръстовища в големите градове, както и международни пътни артерии. Това се случва за първи път. Защо ли до сега полицаите не протестираха срещу нереформираната система, срещу ширещата се корупция по пътищата или срещу обслужването на партийни интереси?

След среща между премиера Борисов, министрите на вътрешните работи и финансите Румяна Бъчварова и Владислав Горанов бе решено, че предложението за 10 работни заплати обезщетение при пенсиониране влиза от деня, в който законът бъде приет. Това се отнася за новоназначените служители в МВР и отбраната. Порционът се запазва, но отпуските се намаляват от 30 на 20 работни дни. Добавката за прослужено време, която е 2% за всяка година върху месечния доход, ще се консолидира в работната заплата. Председателят на най-големия полицейски синдикат Валентин Попов информира, че близо две хиляди служители са напуснали МВР. Той заяви, че няма да отстъпят от исканията си и протестите им продължават в цялата страна.

Ситуацията коментира Емануил Йорданов – министър на  вътрешните работи в периода 1999-2001 г., в правителството на Иван Костов. Интервюто с него чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от..

публикувано на 08.07.24 в 08:55

Фондация “За един чист живот” предлага едномесечна терапия за деца, пробвали опиати

Фондация “За един чист живот” от днес започва четириседмичен терапевтичен курс, в който деца, пробвали опиати, ще могат да комбинират лечебните занимания с развлекателни дейности. Неправителствената организация провежда информационна кампания за..

публикувано на 08.07.24 в 07:00