Семейството на Исмаил Караджов от китното родопско градче Сърница ревниво пази традициите и вкуса на родопския кашкавал.
Как се е родила идеята за създаване на семейна мандра?
Нашето населено място се намира в сърцето на Родопите. Въздухът е кристално чист, животните се хранят само с чиста трева и има много качествено мляко. Идеята за производство на родопски кашкавал се възроди, след като една гръцка фирма, която беше проучила, че в Родопите има много качествена суровина, закупи във Велинград бившата мандра на Сердика и ме помоли да им изкупувам мляко от региона. Става дума за 2001-2002 година – разказва Исмаил Караджов. – Докато изкупуваме млякото един наш роднина, който едно време е произвеждал кашкавал и сирене по стар традиционен начин – на ръка, започна да прави кашкавал за нас. Установихме, че млекопроизводителите имат интерес към нашия кашкавал – традиционния, чистия. И така започнахме малко по малко да правим кашкавал на ръка. Това продължи няколко години.
Какви млечни продукти произвеждате?
Кашкавал, масло и извара. Имаме три цеха, в които произвеждаме тези три продукта. Сега разширяваме мандрата за производство на бяло саламурено сирене, кисело мляко, прясно мляко и топено сирене. Целта ни е продуктите ни да бъдат сто процента чисти и произведени с мляко от региона. Не изкупуваме мляко от други места, защото качеството пада.
А на какво се дължи необикновеният вкус на техния кашкавал? Отговорът е, че за вкуса допринася най-вече млякото. Тъй като районът на Сърница е екологично чист, а и животните тук не се хранят с фуражи. Като суровина се използва първа категория мляко. Другият важен момент е маята. В мандрата се работи със закваска на растителна основа и българска млечна култура. Освен това хигиената е безупречна.
Какъв е приносът на европейските проекти?
В началото не бяхме чували за евпропейски проекти, но ако не бяха европейските субсидии, нямаше да можем да стигнем дотук, щяхме да забуксуваме, да се уплашим и може би да се откажем. Машините са много скъпи и без средства от европейските фондове не може да си ги позволим. Ако не бяха средствата по европейски проекти, нямаше да стигнем дотук. Те ни помагат много.
А какво ще кажете за конкуренцията? Собственикът на мандрата отговаря с усмивка:
С конкуренцията се справяме, защото продуктът ни е много качествен. Даже бих казал, че нямаме конкуренция. Формулата е – добро качество и висока цена. Ако качеството е ниско и цената е ниска, тогава може да говорим за конкуренция. Нашите кашкавали са едни от най-скъпите, но наблягаме на качеството и така се спасяваме от конкуренцията.
Ползите за България от пълното влизане в "Шенген" се оценяват на над 800 млн. евро годишно. Най-големи ще са за производителите и износителите. Но докато се чака този макроикономически ефект, предимствата вече се усещат от малкия бизнес. Румънци и..
В понеделник ще бъде блокиран пътният участък на международния път Е-75 в Сърбия, съобщи ситуационният център на Министерството на външните работи. Очаква се блокадата да е на пътен възел "Аутокоманда", който е част от международния път Е-75...
В понеделник минималните температури ще са между минус 1 и 4°, в отделни райони на Западна България до минус 4°, в София – около 0°. През деня ще бъде предимно слънчево и почти тихо. Преди обяд на места в низините и котловините ще има мъгла или..
До края на идната седмица КНСБ ще изпрати на правителството своите предложения, които да залегнат в управленската програма на управляващата коалиция...
Данъчните закони ще бъдат преработени и бюджетът ще бъде преработен. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев председател на Комисията по..
През нощта над източните райони облачността ще остане значителна. Над останала част от страната ще бъде ясно. На повечето места ще бъде почти тихо. Около..