Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стоянов: България не успя да се възползва от положителните ефекти в икономиката

Снимка: bnt.bg

През 2015 година българската икономика ще отчете ръст, вариращ между 1.5% и 2.6%, заяви финансовият анализатор от „Капитал” Николай Стоянов на икономическия форум Next Year's Business Plan, проведен на 17 ноември в София. На фона на вече отчетените за третото тримесечие високи резултати, тези икономически прогнози може да се окажат дори леко консервативни и ръстът да се окаже над прогнозирания, отбеляза Стоянов. От друга страна, бизнес плановете на местни компании може да се окажат прекалено експанзивни и оптимистични, ако изведнъж управляващите направят непредвидени завой, който може да обърка всеки план за бизнес развитие, каза още той и допълни:

2015 година е особена година от икономическа гледна точка, защото няколко фактора изиграха ролята на силен попътен вятър за икономиката и стимулираха по-висок растеж. От една страна, това са ниските цени на горивата и суровините, които дадоха тласък на местната икономика, която е силно зависима от вноса на горива. От друга страна, стъпките на Европейската централна банка за разхлабване на монетарната политика доведоха до понижение на лихвите и по този начин бизнесът и правителството имаха възможност да се финансират с по-евтин капитал. Слабото евро е друг основен фактор, който подпомогна в голяма степен българския износ. Макар да не видяхме някаква особена активност на кредитния пазар, имаше известно реструктуриране и предоговаряне на кредити върху по-ниски лихви и някои бизнеси успяха да поемат глътка въздух.

За растежа на икономиката спомогна и известното изсветляване на местната икономика, но според Стоянов страната ни не може да очаква това да продължава със същите темпове всяка година и администрацията да подобрява своята дейност и ефективност със същите стъпки. Повечето от факторите, благоприятстващи развитието на икономиката, са външни и не се дължат особено много на конкретни мерки предприети от българските власти, или на конкурентни предимства, създадени в самите компании. Някои от тях ще продължат да действат и през 2016 година, вероятно с леко затихващи темпове. Според Николай Стоянов рано или късно този попътен вятър, или съвкупност от благоприятни фактори ще отслабне. Същевременно се задават някои бури на хоризонта като забавянето на китайската икономика и очакваните икономически спадове в развиващи се пазари. От друга страна, тази година не се реализираха очакванията на анализаторите, че Американският федерален резерв (Фед) ще покачи лихвите, които понастоящем са практически сведени до нула, но това неизбежно ще се случи и ще направи инвестициите в американски активи по привлекателни. Ако Фед вдигне лихвите, щатската валута ще поскъпне допълнително, което от своя страна ще оскъпи българският внос на стоки, услуги и суровини търгувани в долари. Като трета голяма опасност може да се посочат все още нерешените дългови проблеми в еврозоната, каза Николай Стоянов и добави:

2015 създаде възможности за България да се настрои към много от настоящите рискове, но за съжаление страната ни в голяма степен не се възползва от тях. Изпълнението на бюджета за 2015 е по-добро от всяка от кризисните години, но всъщност правителството не цели някаква бюджетна консолидация и реално към края на годината бюджетът ще заприлича на миналогодишния. Всички добри ефекти през настоящата година не бяха използвани нито за редуциране на публичния дълг, нито за извършване на някакви чувствителни реформи. Това си пролича и в последните седмици, когато правителството оттегли намеренията си за намаляване на привилегии във силовите ведомства.

Според Николай Стоянов, няколко фактора ще ограничават възможностите за по-силен растеж през 2016 година. В началото на новият програмен период усвояването на еврофондове ще е много по-бавно. От друга страна, възстановяването на пазара на труда е все още крехко и този фактор трудно може да се превърне в силен двигател на местната икономика. Кредитирането също няма да окаже благотворно въздействие върху икономиката, поради предстоящите стрес тестове и проверки на качеството на активите в банките, които ще отнемат много капацитет и ресурс на финансовите институции.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45