Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционните промени и трусовете в Реформаторския блок

БНР Новини
Решението е взето – Реформаторският блок остава в управлението, Радан Кънев минава в опозиция.
Снимка: БТА, БГНЕС

Големите приказки за съдебната реформа могат да се окажат нож с две остриета. Промените в конституцията, вече официален факт, няма да решат кризата в правораздаването с магическа пръчка. Дори да бяха по-смели, те само задават посоката. Съдебната реформа бе основен приоритет на съуправляващите от Реформаторския блок (РБ) в правителството „Борисов 2”. Обявената „реформа на реформите“ може да отпътува и към глуха линия, защото се видя, колко е опасна играта с „клатенето на лодката” за едно трудно сглобено и съшито с много тънки конци коалиционно мнозинство. След като миналата седмица министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, а лидерът на ДСБ Радан Кънев еднолично сне доверието си от правителството, Реформаторският блок бе подложен на „стрес тест“.

След срещата на лидерите на петте партии и петимата министри, излъчени от Блока, бе решено РБ да продължи участието си в управляващата коалиция. Партията „Демократи за силна България” остава в опозиция, а министърът на здравеопазването Петър Москов продължава да бъде член на кабинета, но напуска поста си като зам.-председател на ДСБ.

Реформаторският блок потвърждава участието си в управляващата коалиция. ДСБ запазва вече изразената си позиция. Ние потвърждаваме доверието си към министрите на Реформаторския блок, обяви Найден Зеленогорски в специална декларация.

Само Националното събрание на ДСБ може да вземе решение за излизане от Реформаторския блок, заяви Радан Кънев и напомни, че партията му няма да напуска Реформаторския блок.

Масата решения, гласувани с мнозинствата ГЕРБ, ДПС, АБВ и някои други периферни, които господин Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, непрекъснато „инженерстваше” зад гърба ни, бяха решения в полза на статуквото и решения против реформите, т.е. най-голямата опасност от 2014 година – РБ да се превърне в смокинов лист – се реализира. Ние в това нещо не можем да участваме и то на никаква цена, допълни Радан Кънев.

Поведението на лидера на ДСБ коментира политологът Страхил Делийски:

Отвъд всички психологически и поведенчески обяснения, има едно системно обяснение и то е свързано с начина, по който се създаде РБ. Имаше два принципа. Единият – РБ се конструира, за да може части от т.н. традиционна десница, след 20-годишно прекъсване, да участва във властта и да бъде естествения бъдещ партньор на ГЕРБ. Другият – от маркетингова гледна точка, РБ бе проектиран като политическа коалиция основана върху определени принципи, които бяха формулирани като автентичните десни принципи, различни от тези които изповядват ГЕРБ и премиерът Борисов. В един момент беше ясно, че тази конструкция ще се счупи. Оказа се, че РБ и в частност ДСБ, участвайки в коалиция с ГЕРБ, приеха да се подчиняват на онези правила срещу, които бяха декларирали, че ще се борят. Понеже г-н Кънев разбра, че не е политически дорасъл за властта, той реши да запази поне малко от потенциала да се развива на територията на принципите.

От РБ искат ново коалиционно споразумение с ГЕРБ:

За нас е по-реалистично да подпишем ново коалиционно споразумение и да се опитаме да прецизираме машината, така че да работи по-добре в името на обществото и да покрием нашите очаквания за реформи, каза Найден Зеленогорски. – Ако някой иска предсрочни парламентарни избори, искам да ви кажа, че аз този филм съм го гледал няколко пъти и му знам края. Краят е, че нито една част от фрагментираната десница няма да бъде в българския парламент, а най-вероятно ГЕРБ ще имат самостоятелно мнозинство.

Много трудно е да се говори за РБ като за единен политически субект, коментира Страхил Делийски. – Но за онази част, за която е важно да е в управлението, са необходими допълнителни знаци и то най-вече за пред публиката, че са фактор във властта. Търсят политическата инициатива  чрез която да се самопредставят като движеща сила и да си предадат политическа тежест и да обяснят на избирателите, че участието им във властта е в името на по-висши цели. Едва ли ще се получи, защото има голямо разочарование сред избирателите. Освен това, ГЕРБ не ги смятат за изключително важен и ключов партньор.

189 народни представители от всички парламентарни групи, без БСП, гласуваха последно за конституционните промените в съдебната власт. Реформаторите-опозиционери пък бойкотираха вота. Дали заради това, или заради друго, премиерът реши да угоди на останалите 12 от РБ, които са му верни и се обяви за преформулиране на коалиционното споразумение, което, по думите му, не съдържа промяна в Конституцията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30