За няколко години, шоколадът на Венсан и Мария Гайо успя да се наложи сред любителите на ръчно изработен био шоколад. В навечерието на Коледа, отново почукахме на вратата на малката работилница в Пловдив, с желанието да разберем дали този сладък малък бизнес е устоял на предизвикателствата на българската действителност.
И до днес Венсан и Мария са сред малцината производители в България на ръчен шоколад с гарантиран произход, без химически добавки и с марката „справедлива търговия“. Пред Коледа поръчките валят, а малкото предприятие няма как да задоволи всички, още повече, че в този период част от продукцията е отделена за детски дом за деца с увреждания.
Сътворението на шоколада е като това на виното. Първо са плодът и земята, която го е родила. Още сурови, какаовите зърна имат вкус и аромат, които майсторът преработва чрез въображението си, за да определи характера на крайния продукт. Небцето се учи на чувствителност с времето и опита.
В работилницата на Венсан и Мария работят още петима души. Подборът на работниците също е според определени принципи – хора близко до пенсионна възраст, които трудно могат да си намерят друга работа и никога не са работили в шоколадовата индустрия. Попитахме Венсан каква е предисторията на неговата работилница, защо шоколад и защо в България?
Всъщност, шоколадът ни преследва от началото на нашата връзка. Първо опознахме какаото по време на едно пътуване из Венецуела. Тогава открихме, че то е нещо повече от кутиите с какао на прах в супермаркетите. Когато решихме да създадем собствен бизнес в България искахме да е с нещо, което ни привлича и двамата, не просто да работим и да чакаме заплати. Така шоколадът се наложи някак си естествено.
За стартирането на собствен бизнес в България Венсан държи да окуражи колебаещите се:
Обратно на това което мислехме, оказа се не чак толкова сложно. Направихме постъпки по каналния ред, защото искахме всичко да е законно, без заобиколни пътища на ниво администрация или данъци, въпреки че това е все още срещана практика.
По принцип, Венсан смята, че му е било по-лесно, защото е чужденец и французин. Това е породило към него повече разбиране и симпатия.
За да обзаведе цеха Венсан поръчва машини от чужбина. Мелницата с малки воденични камъни е произведена в Индия от американска фирма, а машината за отделяне на зърната от черупките, е изработил собственоръчно, следвайки схеми от интернет.
Попитахме го каква е неговата философия и какво прави шоколадът му различен от другите?
Това, което го прави различен, сме самите ние. Разбира се, вдъхновили сме се от други занаятчии, при които сме се обучавали във Франция и Италия. Нашата концепция е за един чист шоколад във всяко отношение.
Понятието „чист“ шоколад включва не само суровината, но и трудовите отношения. Работим само с малки плантации, които имат необходимите сертификати – уточнява Венсан. – Ние не можем да си позволим употребата на какаови зърна, за които има и най-малкото подозрение, че са произведени с робски или детски труд.
Накрая, как един малък производител се справя с конкуренцията на мултинационалните компании?
Мисля, че когато има ясна визия и подход, няма проблем с позиционирането на пазара. Нашата конкуренция е предимно в индустриалното производство. Например, ако потърсите в магазините шоколад без соев лецитин, синтетична ванилия, с гарантиран произход и качество, ще видите, че в България сме единствените, които произвеждат подобно лакомство. Нашите клиенти търсят точно този чист продукт и са готови да платят по-скъпо за него.
Откакто марката е включена в една международна енциклопедия, Венсан и Мария получават поръчки и от други държави, но не искат да се разрастват прекомерно. И двамата държат на свободното си време, посветено на семейство, приятели и музика.
Снимки: личен архив
От началото на 2025 г. до настоящия момент, изплатените разходи за персонал, социални и здравноосигурителни плащания, в това число и пенсии, са с 18,2% повече спрямо 2024 г. – съобщи финансовият министър Теменужка Петкова. На редовното..
Българската интелигенция, която в голямата си част е демократично настроена, трябва да бъде популярна сред украинските българи. Същевременно цялата украинска култура и украинска интелигенция трябва да могат да достигнат до нас. Такова мнение..
Отиващата към края си 2025 година не остана изключение от черната статистика по отношение на природните бедствия на територията на България. Суша, пожари, а след това последваха и наводненията. И макар след всяко подобно бедствие да се говори за мерки,..
Представяне на културното наследство на Азербайджан в София организира за поредна година общественото сдружение "Подкрепа за развитието на..
В "България днес" на 10 октомври слушайте: 01:40 – Актуално от България и сънародниците по света 13:14 – По съседски – обзор на..
В събота , 11 октомври, през страната ще премине атмосферно смущение . Минималните температури ще са от 8 до 13°, в София – 10°. След нощните валежи..