Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Даниел Митов: 2016-а трябва да бъде година на действия и решения

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Въпреки че конфликтът в Украйна, кризата в Близкия Изток и борбата с „Ислямска държава” са усложнили международната картина през тази година, 2016-а ще бъде година на решения и действия, прогнозира министърът на външните работи Даниел Митов. Решения, по думите му, насочени най-вече към намиране на мирен изход от кризата в Сирия и активни действия в Европа срещу бежанската вълна, тероризма и трафика на хора. С активната си външна политика и принципни позиции, през 2015-а България успя да се завърне на международната сцена и да спечели доверието на западните ни партньори, констатира външният министър по време на годишния си брифинг за медиите. Като доказателство той посочи посетилите нашата страна лидери на световната и европейската политика: „Европа дойде в България, защото за първи път България е в сърцето на европейската дипломация“.


Като член на ЕС и НАТО, страната ни успя да запази външнополитическата си ориентация и поетите международни ангажименти на база на своите национални интереси. Продължават целенасочените усилия за бъдещо членство на България в Шенген. Опазването на външните български граници на ЕС и стабилността в страната могат се възприемат като положителни стъпки и възможност някои от скептично настроените държави, по отношение на нашето членство, да смекчат позицията си или поне да започнат да я преформатират. Като изтъкна, че бежанският проблем не е подминал и България, министър Митов посочи, че негова основна дейност е била енергийната дипломация: „Усилията ни бяха съсредоточени върху диверсификацията на енергийните източници и маршрути за България”. Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ има важна роля за европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. България прие ротационното му председателство от юли т.г. и полага огромни усилия за реализиране на приоритетните сфери: свързаност – транспорт, енергетика и инфраструктура, медийна свобода и свобода на изразяване, миграция и справяне с бежанския поток. Българското председателство на ПСЮИЕ ще спомогне за по-добрата реализация на един от основните приоритети на правителството – да провежда политика на подкрепа за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани при ясна защита на правата и законните интереси на българските общности там. Министър Митов уточни, че в двустранните си отношения със страните от региона, България винаги е подчертавала ролята, която може да има в техния интеграционен процес – експертиза и опит на страна, минала по този път.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10