Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Даниел Митов: 2016-а трябва да бъде година на действия и решения

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Въпреки че конфликтът в Украйна, кризата в Близкия Изток и борбата с „Ислямска държава” са усложнили международната картина през тази година, 2016-а ще бъде година на решения и действия, прогнозира министърът на външните работи Даниел Митов. Решения, по думите му, насочени най-вече към намиране на мирен изход от кризата в Сирия и активни действия в Европа срещу бежанската вълна, тероризма и трафика на хора. С активната си външна политика и принципни позиции, през 2015-а България успя да се завърне на международната сцена и да спечели доверието на западните ни партньори, констатира външният министър по време на годишния си брифинг за медиите. Като доказателство той посочи посетилите нашата страна лидери на световната и европейската политика: „Европа дойде в България, защото за първи път България е в сърцето на европейската дипломация“.


Като член на ЕС и НАТО, страната ни успя да запази външнополитическата си ориентация и поетите международни ангажименти на база на своите национални интереси. Продължават целенасочените усилия за бъдещо членство на България в Шенген. Опазването на външните български граници на ЕС и стабилността в страната могат се възприемат като положителни стъпки и възможност някои от скептично настроените държави, по отношение на нашето членство, да смекчат позицията си или поне да започнат да я преформатират. Като изтъкна, че бежанският проблем не е подминал и България, министър Митов посочи, че негова основна дейност е била енергийната дипломация: „Усилията ни бяха съсредоточени върху диверсификацията на енергийните източници и маршрути за България”. Процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/ има важна роля за европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. България прие ротационното му председателство от юли т.г. и полага огромни усилия за реализиране на приоритетните сфери: свързаност – транспорт, енергетика и инфраструктура, медийна свобода и свобода на изразяване, миграция и справяне с бежанския поток. Българското председателство на ПСЮИЕ ще спомогне за по-добрата реализация на един от основните приоритети на правителството – да провежда политика на подкрепа за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани при ясна защита на правата и законните интереси на българските общности там. Министър Митов уточни, че в двустранните си отношения със страните от региона, България винаги е подчертавала ролята, която може да има в техния интеграционен процес – експертиза и опит на страна, минала по този път.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40