Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще доведе ли до нов политически проект „ценностният разлом“ на бившия лидер на ДПС?

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

„Всичко с времето си“ бе отговорът на бившия лидер на ДПС Лютви Местан по повод очакванията за създаването на нов политически субект. Той бе отстранен от всички заемани длъжности преди Коледните празници след обвинения, че е допуснал под негово ръководство движението да се солидаризира с Турция около казуса за сваления руски боен самолет.

Ние все още не сме обявили намерения за създаване на нов политически субект, а той вече е обявен за ислямистки, заяви в парламента Лютви Местан. – Не малка част от избирателите на ДПС се чувстват непредставени от Движението за права и свободи. Въпросът за тяхното представителство остава открит.

От ДПС смятат, че електоратът им има трезва преценка за ситуацията, макар че не изключват нов проект на Местан да окаже влияние върху движението.

Аз също ходя с колективното ръководство по наши структури. Не чух някой да се чувства непредставен, заяви Тунчер Кърджалиев.

По повод „ценностния разлом“ между Местан и сегашното ръководство на ДПС, политологът Страхил Делийски заяви по време на инициираната от Радио България кръгла маса, че турският политически елит в лицето на президента Ердоган и премиера Давутоглу има влияние не само по отношение на елита на ДПС, но и по отношение на българския управляващ елит в последните години.


Струва ми се, че турският политически елит няма специална нужда от ДПС по отношение на влиянието си върху българската политика, продължи Страхил Делийски. – За мен хипотезата, че Местан е тръгнал да приобщава движението към някаква политическа концепция на Ердоган, е PR-ход. Влиянието на президента и премиера на Турция е върху част от елита на ДПС, то не е върху електората на ДПС. Елитът на ДПС използва електората си като инструмент за демонстрация на подкрепа, но му дава и нещо много важно. Нещо, което този електорат не може да си помисли да иска от Ердоган – това е усещането за сигурност. В голямата си част избирателите на ДПС са хора, които имат особена потребност от сигурност. Това означава, че те се чувстват заплашени. Това, което дава ДПС на своите избиратели е предложението за защита, но според мен, това няма нищо общо с каквито и да били претенции на Турция. Благодарение на своето предложение за защита ДПС получават сериозна политическа подкрепа и са автентичен политически представител на една етническа общност в държавата, но до там. Благодарение на тази политическа подкрепа ДПС са фактор в българския национален политически процес. Двете неща нямат нищо общо. Тази политическа подкрепа ДПС я използват, за да влияят върху икономическия процес, за да консумират и да произвеждат власт. Ако се отиде в едно родопско село с традиционни избиратели на Движението, няма да се чуе за Турция, да не говорим за неоосманизъм. Това са хора, които искат да живеят в прост, но подреден свят, който няма нищо общо с центрираната в София интелигенция.

В случая има и поколенчески конфликт, отбеляза доц. Бойко Маринчевски от Института по балканистика на БАН. – Местан искаше да даде предимство на новото поколение, особено по линия на Младежкото ДПС. По време на последните парламентарни избори членове на тази организация получиха много добри места в листите. Увеличи се гражданската квота. Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган олицетворява едно друго поколение. При ДПС този преход към новото поколение бе извършен сравнително успешно. В момента в българските медии се лансират представители на старото поколение. Кой коментира събитията в ДПС? Хора, които отдавна не са там. Хора, които очевидно се намират във фазата на писане на мемоари.

Според Страхил Делийски, независимо че сред електората на ДПС се наблюдава недоволство от някои партийни лидери и неизпълнени обещания, всичко се забравя, особено по време на парламентарните избори. Ключът към разбирането на политическата хомогенност е това, че в елита на Движението избирателите откриват представители, които им обещават сигурност и защита.

Това нямаше да е така, ако нямахме толкова много партии, чийто единствен смисъл за политическо съществуване е войната срещу ДПС , продължава Страхил Делийски. В патриотичния спектър, ако попитате за какво се борят, отговорът е – борим се срещу ДПС. И това е политическата програма. В Реформаторския блок и най-вече ДСБ – върховната политическа цел е да се елиминира ДПС. В този смисъл виждаме как политическата импотентност на българския политически елит създава онази необходима хранителна среда, в която предложенията от типа „ние ви защитаваме“ завладяват съзнанието на тези избиратели.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10