Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Синята стая“ става инструмент и в българското правосъдие

БНР Новини

Всички деца, жертви на насилие, трябва да бъдат разпитвани в специални детски стаи, вместо в полицията и съдебната зала. „Синята стая“ е помещение, разделено от венецианско огледало. В едната част, където се провежда разпитът с помощта на обучен за целта специалист, интериорът е подходящ за дете. Във втората са съдията, прокурорът, обвиняемият и неговият защитник. Направеният видеозапис има доказателствена сила в съдебния процес. Това изисква европейска директива 2012/29 .

Към момента в страната има 14 готови „сини стаи“, които се използват от съда, прокуратура, полицейските разследващи органи, социални работници“, каза зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева. Трябва да призная, че тяхното използване не е пълноценно.

Тя е приела транспонирането на Директивата и изработването на Закон за детското правосъдие като свой морален ангажимент. Ние сме предвидили в измененията на НПК, които в момента подготвяме в Министерството на правосъдието(МП), изграждането на още такива „сини стаи“, споделя Вергиния Мичева и си спомня, че като съдия първа инстанция е разпитвала едно 12-годишно дете, което на три годинки е било обект на насилие. Представяте ли си какво е преживяло това дете, докато стигне до моята съдебна зала! До 2-3 месеца ще бъдат готови още пет, които се изграждат благодарение на Българо-швейцарската програма за сътрудничество и развитие, която се осъществява към МП. Идеята е те да бъдат поне 28, колкото са по-големите съдебни райони. Изграждането им ще бъде поето от МП.

Искам да добавя, че директива 2012/29 се отнася както за децата, жертви от престъпление, така и за жертвите от престъпления, които вече са пълнолетни, споделя Вергиния Мичева. В нашия НПК ние транспонираме от директивата много права на жертвите – тяхното право на компенсация, осигурява се специална архитектурна среда в съдебните зали, която ограничава срещата на жертвата и извършителя. Според директивата, задължително е да се въведе възстановителното правосъдие. Това е новост за нашето наказателно производство, въпреки че имаме елементи, които и сега дават възможност да се постигне ефектът на възстановителното правосъдие. Медиацията в наказателното производство е изключително важна. Това ще залегне в текстовете на измененията на НК като изпълнение на директивата .За нас е наложително да обучим медиатори, които да работят в наказателното производство. Тази година за това ще ни помогне Българо-швейцарската програма за сътрудничество и развитие, която реализира нашето министерство.

Директива 2012/29 влезе в сила на 16 ноември 2015 г., но все още законодателните промени не са приети от парламента.

Тази директива в началото ми изглеждаше лесна за транспониране, продължава Вергиния Мичева. Работим от четири месеца и се надявам до средата на февруари да сме финализирали текстовете. Транспонирането на директивата е голямо предизвикателство, защото тя въвежда ново понятие – „жертва от престъпление“, което, според мен, е по-широко от института „пострадал“ в нашето наказателно право. Това довежда до объркване и трудност да се синхронизират текстовете от НПК с изискванията на директивата.

Зам.-министър Вергиния Мичева и нейният екип усилено работят по проект на Закон за детското правосъдие. Признава си, че ако не бе смяната на политическия кабинет, до сега законопроектът можеше да бъде поставен на обществено обсъждане. В него се предвижда въвеждането на методи за възстановително правосъдие като алтернатива на наказанията за деца в конфликт със закона. Това правосъдие цели да възстанови благополучието и на жертвите, и на извършителите, и на общностите, от които те са част, което е накърнено от престъплението, както и да предотврати последващи щети.

Очаквам до края на този месец да финализираме текстовете на законопроекта и след това ще го подложим на широко обществено обсъждане, защото се касае за голяма промяна, продължава зам.-министърът. Промяна не само за наказателното производство за деца, а промяна в социалните грижи, възпитанието, коригиращите мерки, отклоняване от наказателно правосъдие. В същото време какви следва да бъдат алтернативните мерки за наказание? Предвидено е закриването на възпитателните училища-интернати и социално-педагогическите интернати. С какво ще ги заместим? Предстои много сериозна работа. След като сме готови с нашето предложение, ще съберем представители на заинтересованите ведомствата, за да го обсъдим, след това ще подложим законопроекта и на обществено обсъждане. Предстои ни много сериозна работа и в бъдеще, не е само текстът на закона.



Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15