Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин в Лондон помага на децата от родния си град да спортуват

Снимка: личен архив

Той мечтае да види лицето си в престижен моден журнал и някой ден да се превърне в дизайнер, който диктува правилата в облеклото. И докато върви по трудния път към успеха, не забравя откъде е тръгнал.

Преди пет години Тодор Тумбалев оставя живота в малкия град и заминава за Лондон, за да опита късмета си. Работи какво ли не – строи къщи, посредничи на братя по съдба да намерят препитание, набира студенти за университетите, сервира на високопоставени събития, промотира продукти. Каквото и да прави обаче, не изоставя мечтата си да създаде собствен бранд и да покори света с модните си колекции. И заедно с обучението си по бизнес в ирландски университет със седалище в Лондон вече прави първите стъпки.

Това, с което искам да се занимавам, е модата и по-конкретно моделството и фешън дизайна – казваТодор Тумбалев. – Възнамерявам след като завърша образованието си да стартирам собствен бизнес в тази сфера. Идеята ми е да създам бранд, който да олицетворява моя стил и моите виждания за модата. Вече имам портфолио, фотосесии и няколко неща, направени по мой дизайн. Все още обаче съм в началото и мисля, че ще успея да осъществя намеренията си през следващите няколко години – стъпка по стъпка.

Макар да свързва надеждите си за развитие с английската столица, Тодор Тумбалев не забравя родния си град Стамболийски. Там е преминало детството му, там се е оформил характерът му – и днес, изпълнен с благодарност, чувства, че е дошло времето да върне жеста.

Градът беше едно страхотно място, особено от гледна точка на спорта.Предлагаше изобилие от възможности за спортуване на младите хора – разказва той. – С всички мои приятели нещо сме спортували, а това ни е изградило като личности и ни е помогнало за бъдещето. Всъщност много от тях продължават до ден днешен да се занимават с активен спорт.

Така у някогашното дете, което обичало да мята топката в баскетболен кош и да рита на стадиона, възниква идеята да помогне на спортуващите деца в родния му град.

Идеята се роди спонтанно и голям плюс в осъществяването й изигра фактът, че в Стамболийски има нов кмет, който иска да развива спорта – казва още Тодор Тумбалев. – А когато тази инициатива бъде приложена на практика, ще намери отзвук и в управата на града. Инициативата е много проста – хората, които сме извън страната, всеки месец между първи и двайсети да даряваме минимум по пет паунда, пет евро или пет долара в зависимост от това къде живеем. Така на всяко двайсето число ще обявявам каква сума сме събрали и тя ще бъде използвана за закупуването на конкретни артикули –  топки, хилки за тенис на маса, екипи, за всичките шест спортни клуба. Освен това ще поддържам връзка с отговорника за развитието на младежта и спорта в града.

Идеята си Тодор Тумбалев споделя във „Фейсбук” – в специално създадена група обявява банкова сметка във валута, а скоро ще има и в левове. Въпреки че официално инициативата започва от февруари, вече са постъпили първите дарения, включително едно от 100 паунда. Откликнали и много хора от България.

Спортът за мен означава много – той е здраве, но и много повече от това – обяснява мотивите си Тодор Тумбалев. – Спортът ме научи да бъда дисциплиниран и организиран, да уважавам хората без значение дали стоят от моята или от другата страна, да бъда по-уверен и всички тези фактори ми помагат да живея стойностно. В момента средата в България е такава, че изгражда хората по не толкова добър начин от гледна точка на моралните ценности, на заниманията и може да се каже, че в малките градове е страшно. Затова за мен е важно да направя нещо за подобрение в тази насока. И ако хората не могат да живеят по-добре, поне да имат това, което съм имал и аз, в своето израстване и изграждане. За мен спортът е  обучение и възпитание.

Тодор Тумбалев се чувства щастлив в Лондон. Казва, че и той като останалите хора не може да предвиди бъдещето си, но каквото и да прави, по някакъв начин ще бъде свързано с България. И вече го прави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16