Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свръхпроизводството на храна трябва да облагодетелства бедните

БНР Новини
Снимка: bgfoodbank.org

Може ли най-бедната страна в Европейския съюз да си позволи лукса да изхвърля 670 хиляди тона храна годишно? Очевидно да – щом не предприема мерки с излишните продукти да помогне на изпадналите в беда. Същевременно всеки пети българин живее под прага на бедността.

Свръхпроизводство на храна и армия от гладуващи – ако е възможно уравновесяване на двете крайности, решението е в стимулираща държавна политика, активни обществени организации и повишено гражданско съзнание. И докато политиците у нас все още са на етапа „изучаване на европейския опит” в проблема с разпиляването на храна, а бизнесът е спъван да дарява ненужните продукти, с помощта за бедните е оставен да се справя най-вече неправителственият сектор.

Българската хранителна банка е една от организациите, които спасяват от унищожение ненужната храна. Взема я от производители, преработватели или търговци и я разпределя между неможещите да си я позволят. „От една страна, спасяваме храна, а от друга, помагаме на хора в нужда”, казва изпълнителният директор на организацията Цанка Миланова.




СнимкаВ световен мащаб има голямо количество храна, която се разпилява и унищожава - но най-вече поради факта, че не е необходима още в момента на нейното производство. А се произвежда в повече, за да може всеки капризен вкус на крайния потребител да бъде задоволен. Така въпреки многото храна - около 40 процента свръхпроизводство, има страшно много хора, които изпитват недостиг, и други, които дори гладуват.

Почти цялата храна, която постъпва в хранителната банка, е от производители и преработватели. Нищожни са дарените количества от супермаркетите. Големите търговски вериги не са щедри заради данъчен абсурд, който ги обрича на големи загуби.

Липсват стимули за даряването на храна, дори когато е със скоро изтичащ срок на годност, смята Цанка Миланова. Ако бъде бракувана, тя няма да донесе приход в държавния бюджет. Ако обаче бъде дарена, парадоксално, юридическото лице ще трябва да плати 20 процента ДДС върху стойността й. И ако е ясно, че единственият й път е към сметището или екарисажа, не звучи разумно голямата финансова тежест за бизнеса, разполагащ с тази храна.

Не само лошата данъчна среда спира търговските вериги да даряват стоките с изтичащ срок на годност. В голяма степен те успяват да ги пласират благодарение на промоциите, макар че намалените цени не винаги имат само положителен ефект. Просто защото хората се презапасяват и впоследствие им се налага да се отърват от ненужната храна. Така само в София през последната година са изхвърлени 64 хиляди тона хранителни отпадъци, според изследване на Столичната община.

За да намалим разхищаването на храна, най-напред трябва да въведем механизъм, според който даряването на храна да стане по-изгодно от нейното унищожаване, убедена е Цанка Миланова. Тези дни Франция прие закон, забраняващ на супермаркетите да изхвърлят хранителни продукти, задължавайки ги да дават излишното на благотворителни организации. Във Великобритания, Полша и други европейски страни дарителството на храна е освободено от ДДС. А в България предложения за подобряване на данъчния климат отлежават трета година във финансовото министерство.

Едното предложение е обемът храни, който даден юридически субект може да дари за една година, да бъде обвързан с годишния оборот обяснява Цанка Миланова. Така, ако дарената храна не надхвърля половин процент от оборота, да не се плаща ДДС – защото съответният производител, преработвател или търговец би унищожил продуктите, тъй като върху брака не се начислява данък. Второто предложение е храните, чийто срок на годност в момента на даряването не е по-дълъг от един месец, да бъдат освобождавани от ДДС.

И тъй като обичаме да се сравняваме с Румъния, тези мерки вече са въведени в северната ни съседка. А ако последваме примера й и подходим разумно към спасяването и преразпределението на наличната храна, повече бездомни и изпаднали в бедност хора и у нас ще се почувстват сити.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Есента присяда и на Самоводската чаршия във Велико Търново

Хубавите есенни дни са прекрасно време за разходка сред дюкянчетата на Самоводската чаршия във Велико Търново. Чаршията възниква в средата на XIX век, когато на улицата излагат своята продукция земеделци от околните села. Появяват се и занаятчийски..

публикувано на 27.09.24 в 15:20

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58