Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На работното място ще влизаме в различни роли и ще се учим цял живот

БНР Новини
Многофункционалността ще става все по-голямо предимство сред кандидатите, които се борят за отворените работни позиции.
Снимка: БУЛФОТО

Живеем в шеметно време, което не търпи покой. И ако изостанем от бързия му ход, губим шансовете си за добър живот. Нуждаем се от ново глобално мислене, включително и на пазара на труда, за да отговорим на високите изисквания на бързо променящия се свят. Компаниите на бъдещето ще залагат на т.нар. многофункционален служител, а тясната профилираност все повече ще остава в миналото. Така на хората ще им се налага да разбират от най-разнообразни неща, а още много други да учат „в движение”.

Многофункционалността ще се превърне в новата мотивация, тъй като хората ще извършват разнообразна работа – понякога и няколко роли наведнъж, като по този начин ще повишават продуктивността на компанията и тази в личния си живот – коментира Надя Василева, управляващ директор на компания за набиране на кадри. - Но заедно с това нивата на стрес ще се увеличат заради бързата промяна и ще успяват да се справят само тези, които са устойчиви и стабилни. Освен това, ще се наложи всеки от нас да намери баланса в професионален аспект, да управлява кариерния си път, развитието на уменията и своята квалификация, както и стриктно да следи за здравния си статус. Естествено, придобиването на елементарна финансова култура ще бъде задължително, за да може човек да планира и да контролира собствения си счетоводен баланс. Изобщо, да си многофункционален, ще ти даде предимство сред другите кандидати, които се борят за отворените работни позиции.

Работодателите все по-трудно намират квалифицирани служители, защото революцията на работното място изисква съвсем различни качества и умения. Етика, готовност за промяна, дисциплина, ангажираност, инициативност, поемане на различни отговорности, придобиване на нови знания са само някои от тях, казва Надя Василева.

Това е т.нар. разминаване между търсенето и предлагането. При работодателите виждаме криза на средния мениджмънт заради липсата на достатъчна отговорност, ангажираност, инициативност, а това се превръща в проблем за фирмите. От друга страна, компаниите трябва да преосмислят начина на работата и как да я разпределят между различните поколения, които все повече започват да създават напрежение в работната среда. Що се отнася до търсещите работа, трябва да се съобразяваме с това, че те вече имат собствен избор дали да останат да работят у нас, дали да изберат Терминал 2, дали да се занимават с предприемачество, дали изобщо да работят.

В момента на пазара на труда има пет поколения, които коренно се отличават в своите очаквания и мотивация за работа. Това са традиционалистите, бейби бумърите (родените през 50-те) и генерациите „X”, „Y” и „Z”.

Най-много на пазара на труда са бейби бумърите и генерациите „X” и „Y”, казва Надя Василева. Бейби бумърите ще искат да работят по-дълго– те са традиционалисти, дисциплинирани, с добро образование, тъй като по тяхно време технологиите не са били така развити и са имали време, за да вникнат в изучаващите се професии. Не е ясно обаче дали точно такова качество очакват работодателите. Докато генерациите „X” и „Y” имат различна мотивация, те се подготвят да пробягат своеобразен ултраработен маратон, нуждаят се от повече свобода да сменят скоростите на различни етапи, да успеят да интегрират работата и дома, защото знаят, че ще работят до 80, а може би и повече години. За първи път по-младите поколения ще преследват кариерис по няколко работодатели вместо работа за цял живот.

Сегашните изисквания на трудовия пазар засягат изучаването на чужди езици заради разрастващите се колцентрове, както и образование в областта на инженерните науки, информатиката и финансите. Но придобиването на знания в сегашния им вид е остаряло, смята Надя Василева.

Необходима е радикална промяна към ускорено придобиване на висше образование в унисон с търсенето на работодателите, защото те нямат време да чакат 4-5 години. Трябва да преминем към обучение – както за млади, така и за възрастни, да въведем нови методи, които да подпомагат повишаването на заетостта и да съответстват на възрастта. С помощта на работодателите и на образователните институции хората трябва да преминават от работа към учение и обратното – да трупат опит, да се учат през целия живот и без да им се прекъсват доходитe. По този начин те ще бъдат търсени постоянно на пазара на труда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Есента присяда и на Самоводската чаршия във Велико Търново

Хубавите есенни дни са прекрасно време за разходка сред дюкянчетата на Самоводската чаршия във Велико Търново. Чаршията възниква в средата на XIX век, когато на улицата излагат своята продукция земеделци от околните села. Появяват се и занаятчийски..

публикувано на 27.09.24 в 15:20

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58