Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът Юнкер набира популярност в България

БНР Новини
Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 2016 европейската икономика започна да се възстановява от голямата финансова криза през 2008. Независимо от това, процесът на възстановяване все още не е в степента, в която ние всички бихме искали да видим, заяви ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев по време на представянето в София на Европейския инвестиционен план в ЕС, известен като Планът Юнкер. Този план предлага системен подход към решаването на проблема с растежа на европейската икономика, заяви Огнян Златев и добави:

Липсата на предварително регионално разпределение на наличното финансиране предполага, че най-добре ще се възползват тези, които са най-активни и способни да предложат добрите проекти. Ето защо ЕК обединява усилията си с групата на Европейската инвестиционна банка и с българското правителство, за да помогне на българския държавен и частен сектор да бъдат поставени във възможно най-добрите условия и да се възползват от възможностите, които планът предоставя.

По думите на заместник министъра на финансите Карина Караиванова, основната цел на Европейския инвестиционен план е да мобилизира и активизира инвестиции от частния сектор:

Той е създаден с тази цел, защото след последната финансова и дългова криза в Европа публичният сектор има нужда да консолидира и намали размера на дълг и дефицит. Публичните инвестиции намаляват, което се дължи на спазването на пакта за стабилност и растеж. Това съвсем естествено довежда до насърчаването и мобилизирането на инвестициите от частния сектор.

В тази връзка сe идентифицират три пречки. Едната е, че проектите, които съществуват и имат нужда от финансиране, носят по-голям риск от този, който инвеститорите могат да поемат. Другата пречка е затрудненият достъп до финансиране и, на трето място, това са регулаторни и административни пречки. На практика планът Юнкер е съобразен с основните проблеми, с които се сблъскват инвеститорите.

Европейският инвестиционен план е структуриран в три стълба. Първият стълб е Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който се изгражда на основата на гаранция предоставена от Европейската комисия. Ресурсът се осигурява от ЕС и от Европейска инвестиционна банка и е в размер на 21 милиарда евро. Целта е да бъдат мобилизирани допълнително над 315 милиарда евро частни инвестиции, които да бъдат ангажирани в нови проекти. Досега са одобрени проекти в 22 държави, включително и в България. Вторият стълб включва изграждането на Европейския консултантски център и Европейски портал за инвестиционни проекти.

Основната идея на Европейския център за консултации (ЕЦК) е да помогне на различни предприемачи да подготвят технически проектите си така, че те да могат да бъдат реализирани по-бързо и качествено. ЕЦК представлява широко обхватна консултантска услуга, която помага на предприемачите да се справят с комплексните задачи свързани с проектното структуриране, управление и финансиране. Такива задачи например са организирането на тръжни документи или изготвяне на строгата последователност, в която да се случат проектните дейности с цел постигане на оптимални срокове и ефикасност при изпълнение на проектит, заяви Васил Георгиев - старши икономист в главна дирекция "Икономически и финансови въпроси към ЕК".

Третият стълб на плана Юнкер е свързан с адресиране на пречките пред инвестициите и създаване на пътна карта за премахване на специфични регламенти в отделни сектори, които пречат на инвеститорите.

Българската банка за развитие се включи в инициативата с готовност да предостави ресурс за съфинансиране на одобрени през ЕФСИ проекти в размер на 100 милиона евро. На своя сайт Министерството на финансите е осигурило отделен раздел, който дава пълна информация за плана Юнкер в трите му стълба. Министерството на финансите, от своя страна, се ангажира да събира и незавършени проекти и да ги свързва с Българската банка за развитие, която в резултат на подписан меморандум с ЕИБ е обучена и може да предоставя консултации за това на какъв етап е развитието на съответен проект и какви са шансовете му да бъде финансиран в рамите на ЕФСИ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сестра Мери Грейс

За трудовия делник на сестра Мери Грейс, дошла от Танзания в България разказа БНР Шумен

Сестра Мери Грейс е една от 7-те монахини в Бенедиктинския манастир в село Царев брод, Североизточна България. Тя е на 27 години и е от Танзания. Другите шест сестри в манастира са от Германия, Корея, Филипините и България. Царев брод –..

публикувано на 06.10.24 в 09:15

Пробег в центъра на София популяризира леката атлетика като масов спорт

Първият лекоатлетически пробег “Възраждане 5К” ще стартира днес от центъра на София, за да популяризира леката атлетика на открито като подходящ спорт не само за елитни бегачи, но и за граждани от всички възрасти и социални групи. На старта заедно с..

публикувано на 06.10.24 в 06:00

Облачна неделя с превалявания

В неделя ще преобладава облачно време. Временни разкъсвания на облачността ще има над западните райони. На много места ще превали дъжд. В Родопите и източните райони, където валежите ще бъдат и по-значителни, ще има гръмотевична дейност. Ще духа слаб..

публикувано на 05.10.24 в 18:30