Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската вода – заплаха за драстично оскъпяване и опасност от екологична катастрофа

БНР Новини
Според Ганчо Хитров, ако концесионният договор беше спазен от страна на "Софийска вода" и загубите още преди 8 години бяха станали 32 процента, сега цената щеше да е 65 стотинки за куб. м.
Снимка: архив

Искането за двайсетпроцентово увеличение на водата в столицата е воден геноцид, заяви инж. Ганчо Хитров, председател на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването в България. Според него, то не е икономически обосновано, а в социален план ще принуди 350 хиляди жители на града да ограничат до минимум ползването на природния ресурс.

От няколко години „Софийска вода” се опитва да повиши цената на водата, а последното й предложение е най-драстичното. В момента столичани плащат 1,76 лв. за кубик вода, а с увеличението тя ще прехвърли два лева.

Софийската водоснабдителна система има много резерви, които първо трябва да бъдат оползотворени, преди да се пристъпи към такава корекция в цената на водата, казва специалистът. През 2014-2015 г. София беше подложена на натиск от „Софийска вода”, за да промени цената - през първата година с 15 процента, а през следващата - между 7 и 9 на сто. Тогава, благодарение на нашата намеса и с решенията на Общинския съвет и на Комисията по енергийно и водно регулиране, корекция в цената на водата не се допусна. Но както виждате, подготовката за това върви много отдавна.

Ако концесионерът успее да прокара предложението си, го очакват значителни печалби, според изчисленията на комитета.

Завишение от 1 стотинка на цената на куб. м. вода носи годишен приход от порядъка на 860 хил. до 1 млн. лева. С увеличението от 33 стотинки на цената на водата пък ще имаме около 32-33 милиона лева допълнителен приход към постъпленията на „Софийска вода”. Претенцията каква е – нямаме средства за инвестиции. Но сега идва времето на големия обект, какъвто е т. нар. язовирната стена „Бели Искър” и ремонтът във втората му фаза ще струва няколко десетки милиона лева.

„Софийска вода” е поставила ултиматум, че няма да ремонтира язовирната стена, ако не получи исканото увеличение на цената на водата. Укрепването й обаче е наложително, защото има опасност да се срути и огромна водна маса да потопи Самоков. Още преди три години експерти са установили критичното състояние на стената, но концесионерът така и не пристъпва към ремонт с аргумент липсата на пари. Двайсет и пет процента от водата в столицата идва от язовир „Бели Искър”.

Според нашето законодателство цената на водата е допустима, ако е не повече от 3,5 процента от месечния доход на едно домакинство. Ако обаче бъдат приети новите стойности, близо една трета от столичани ще изпаднат под т. нар. социална поносимост. По този начин концесионерът ще наруши и основни принципи в европейското законодателство, смята инж. Ганчо Хитров.

Първият принцип – потребителят плаща това, което консумира, а вторият - не може да изискваш от потребителя да те кредитира, т.е. предварително да те финансира, за да извършиш услугата, водеща до съответен принос в използваната от същия този потребител вода. А тези два принципа много често се нарушават от „Софийска вода”. Наистина, те може би са в правото си да изискват корекция в цената на водата, но тази промяна трябва да бъде разумна. Не може останалите оператори в страната да настояват за повишение от 3-4 процента и то там, където са вложени големи средства в пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води.

В същото време повече от половината вода се губи по пътя от водоизточника до крайния потребител, казва още специалистът.

Бяха установени загуби от 65 процента. Тези 65 процента залегнаха в концесионния договор и според него през 2008 г. загубите трябваше да бъдат намалени на 32 на сто. Сега те са над 55 процента. Ако тогава договорът беше спазен и загубите бяха станали 32 процента, софийската вода сега щеше да струва 65 стотинки за куб. м.

Концесията на „Софийска вода” е подписана в края на 1999 г. за 25 години и има възможност да бъде продължена с още десет. През 2010 г. мажоритарният собственик е сменен – британската компания „Юнайтед ютилитис” продава своя дял на френската компания „Веолия уотър”, която в момента държи 77,1 процента от „Софийска вода”, а останалите са на Столичната община. През годините множество сигнали постъпват срещу концесионера в прокуратурата и в парламентарната комисия по корупцията и „всичко затихва на определено ниво”, по думите на инж. Ганчо Хитров. Периодично се чуват и призиви за разваляне на концесията, но това не става поради различни причини. Сред тях са например че общината ще трябва да плати високи неустойки, стигащи в предположенията си до 1 млрд. лв., както и че ще бъдат отблъснати потенциални чужди инвеститори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28