Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще спре ли процъфтяващият бизнес с кражбата на фирми след въвеждането на по-строг режим?

Красимир Катранджиев
Снимка: личен архив

Преди година френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан оповести скандален факт – кражбата на френската фирма „Белведере” с помощта на българска съдийка със спорна репутация. Думите му за „гнилите ябълки” в съдебната система, с чието съдействие всяка компания би могла да бъде присвоена, предизвикаха не само остра дискусия за качеството на правораздаването, но и извадиха на бял свят престъпна схема за отнемането на процъфтяващи дружества.

Продадени компании зад гърба на собствениците или натрупани дългове от неосъществени сделки са само някои от инструментите, с които си служат виртуозните крадци на фирми. Причината се крие в прекалено либералния режим за вписване в Търговския регистър, смята председателят на Нотариалната камара в България Красимир Катранджиев.


Всеки, който депозира определени документи, може да стане управител и да придобие фирма, защото няма механизми за контрол. Някои от документите, изисквани от длъжностните лица по регистрацията, трябва да бъдат нотариално заверени. Но тези документи се представят от новия управител с фалшива нотариална заверка, а за други тя дори не се изисква. Ако вие искате да придобиете моята фирма, пускате едно заявление и казвате, че от днес вие сте управителят – без да има съществен контрол върху заявеното от вас обстоятелство. Или пък продавате вашата фирма на трето лице с фалшив договор. В 99 процента от случаите това става без участието на нотариус, според Агенцията по вписванията.

Съвсем скоро Нотариалният и Търговският регистър ще бъдат свързани, след като в средата на миналия месец бяха променени две наредби за служебните архиви на нотариусите и за достъпа до Търговския регистър. Така в Агенцията по вписванията вече ще могат да проверяват по всяко време истинността на документите при прехвърлянето на дружествени дялове и смяната на управителите и по този начин да упражняват контрол.

Нагледно казано, нотариусът ще удостоверява един договор за продажба на дружествени дялове на предприятие и ще го отразява в собствения си регистър, обяснява Красимир Катранджиев. Освен това той ще има задължението да го възпроизвежда и в общия информационен масив т.нар. информационна система „Единство”. До общия регистър на Нотариалната камара ще имат достъп длъжностните лица по регистрацията и те ще проверяват дали договорите действително са удостоверени от нотариус. Това е своеобразна мярка, която на този етап ще има своето значение – както и предложението ни смяната на управител на фирма също да се удостоверява от нотариус.

Крадците на фирми се насочват към компании с оборот от милиони левове, твърди нотариусът и добавя, че явлението е непознато за европейските страни.

Поканихме специалисти по търговско право от Германия, Австрия, които онемяха от либералния ни режим. В тези страни всяка фирма се регистрира, а действията, свързани с пререгистрацията, се осъществяват само чрез нотариус. Докато у нас всеки, който има електронен подпис, може да подава документи. По принцип електронният подпис не е уязвим за манипулация, но у нас той се притежава от над 400 хиляди души. Навремето всякакви хора си продаваха самоличността, а сега дори покойници се „снабдяват” с електронен подпис. Процесът е неконтролируем, защото с пълномощно може да се извади електронен подпис, без дори човекът да знае, а документи се подават основно с електронен подпис. Така че проблемът не е, че имаме електронен подпис, а че се злоупотребява с него и контролът е занижен.

Явлението с кражбата на фирми съществува от близо десет години, придобило е мащабите на бизнес, но парадоксално почти няма осъдени заради... липсата на състав, по който да се потърси наказателна отговорност, според обясненията на прокуратурата. Правосъдният министър Екатерина Захариева каза, че в момента се обсъждат промени в Наказателния кодекс, за да се повиши наказанието за обсебване на фирма от сегашните две години затвор на шест години лишаване от свобода. Но колкото и строг да бъде записаният текст, без реални действия на прокуратурата той ще си остане само пожелание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57