Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия ще подготвя лидери чрез личен пример

БНР Новини

Трима приятели – млади, амбициозни и вдъхновени, сбъдват мечтата си да откриват нови хоризонти пред търсещите хора. В началото на месеца те отвориха Международен образователен бизнес център в родния си Гоце Делчев и вече преследват голямата си цел да подготвят бъдещите лидери на страната ни, от които толкова се нуждаем.

Братята Георги и Мариян Темелкови и Андрей Илиев се образоват в наши и западни университети и едновременно с това мечтаят за собствено училище, чиято енергия да привлича хора в търсене на себе си и учители, които да им помагат да открият своето призвание. Десет години по-късно градската минерална баня е превърната в академия за лидери и първите й възпитаници вече се обучават в програми като „Започване на бизнес”, „Управление на времето и стреса”, „Избор на специалност и университет”, „Бизнес от вкъщи”. Георги Темелков казва, че знанията в академията, която е към Международния образователен бизнес център, не могат да се придобият в университетите.

Когато човек учи в университета, той няма никакъв практически опит и обучението преминава в сухо поднасяне на информацията. Докато в Лидер академията ще преподаваме най-вече чрез личен пример. Това убеждава хората, че успехите могат да се постигнат, стига да има воля и желание. Така, чрез опита на успелите личности, които ще каним за лектори, ще преследваме нашите цели.

Един от тях – генералният мениджър на „Вайбър” за Централна и Източна Европа Атанас Райков, присъства на откриването на образователния център и изнесе лекция за конкуренцията в ерата на глобалната икономика на знанието. Изобщо в лидерската академия ще налагат идеята за менторството като условие за успех.

СнимкаДо всеки успял човек стои ментор казва Георги Темелков. – За съжаление, у нас това все още се възприема като абстракция, която не искаме да променим. Но ако започнем да помагаме на младите хора чрез личен пример, те по-лесно ще възприемат идеите и ще осъществяват своите цели. И именно това е задачата на менторството – да подсказва, а не да дава само заповеди.

Програмите в образователния център са адресирани към две основни групи – младежи, които си търсят университет и бизнес ориентираните хора.

Програмите са насочени към личностното развитие и най-вече да помогнем на младите хора да разберат какво искат от живота след като завършат училище. Другото направление е бизнес развитието – когато човек е завършил образованието си и вече работи, но иска да постигне повече. В този случай нашата цел е да го направляваме така, че той да открие своя път. Това не са конкретни програми като в университетите, а по-различни и разчупени. Идеята ни е да извадим човека от неговата среда, от зоната му на комфорт и чрез преживяване и обучение да може да открива нови неща и да постига резултати.

Георги Темелков добавя, че успешните млади хора трябва да познават целите си, да пожертват част от времето си и да поемат отговорност за действията си. Той смята също, че образованието ни се нуждае от промяна:

Нашата идея е да направим по-близки връзките между обществото, образованието и бизнеса. Да сближим тези кръгове, които в момента са раздалечени един от друг и нямат достатъчна комуникация помежду си. Виждате, че университетите имат редица специалности с много студенти, но за завършващите няма реализация и това е един от основните проблеми. Затова целта ни е да скъсим дистанцията между висшите учебни заведения и бизнеса. Да предотвратим студентите да губят време и пари, като ги насочваме към специалността, с която ще успеят в своята сфера. Именно това е личностното ориентиране и ние искаме да го популяризираме сред младите хора, за да установим истинските им нужди, а не какво им препоръчват родители и познати.

Първоначално обучението в образователния център ще се провежда само през почивните дни на седмицата. Постепенно дейността ще се разширява, като по-далечната цел е в края на курсовете хората да бъдат наемани направо от работодателите.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16