Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоопсихологът Александър Георгиев: „Кучетата са по-податливи на възпитание от стопаните си”

БНР Новини
Снимка: личен архив

Кой казва, че четириногите ни приятели нямат душа? За да постигнат уравновесеност и покой, те също се нуждаят от психолог. И ако смятате, че такава професия не съществува, моля, запознайте с Александър Георгиев – първия български зоопсихолог!

Да се разбираш с кучетата не се учи в университет. Достатъчно е да бъдеш психолог по душа. А че носи това призвание, Александър Георгиев разбрал в невръстна възраст, когато получил първото си куче.

Моят баща ми донесе куче на петгодишна възраст. Каза ми, че ако не се справя с него сам, ще го подари. Заплахата изглеждаше много сериозна в моите очи. И така започна всичко.

Като дете той наблюдавал кучетата как постъпват и се опитвал да разгадае поведението им. Като възрастен пък осъзнал, че животните се ръководят от своите инстинкти и генетична информация. Затова и не е правилно да ги оприличаваме на инатливи и непослушни деца, смята зоопсихологът. Александър Георгиев основава първата у нас школа за обучение на служебни кучета, а после заминава за Австрия, където работи като треньор на четириногите. Един ден при него дошъл овчар, който не можел да овладее агресивното си куче – заплаха за хора и животни. Ала българинът успял да укроти звяра и като признание за майсторството си бил произведен в „зоопсихолог”. Ако искаме кучето да ни се подчинява, трябва да се вслушаме в съветите за възпитанието му.

Основното правило е да не мислим, че кучето е човек, казва зоопсихологът. Второ, да го поставим на последно място в семейната йерархия. Трето, да упражним силен контрол с даването на добри, здрави и качествени команди и да изискваме да бъдат изпълнявани, защото това ни прави водачи на кучето. И в крайна сметка, да бъдем последователни и честни спрямо животното и да не изкарваме яда си върху него - то не прави нищо срещу нас.

За съжаление, не можем да обясним на кучето условностите на нашия свят – какво означават правила, закони, морал, етика. Но можем да му покажем как да се държи в определени ситуации. Според Александър Георгиев всяко добре обучено куче трябва да владее команди като „Стоп!”, „Чакай!”, „Не там!”, „Не така!”, „Седни!”, „Легни!”, „На място!”, „Пусни!”, „Ела!” Важно е също така да осъзнаем, че животното няма абстрактно мислене и не може да прави причинно-следствени връзки. Това означава, че няма смисъл да го наказваме, но можем да настройваме поведението си спрямо това, което прави в момента – нещо като реакция на неговата реакция, казва още Александър Георгиев.

По този начин показваме на кучето какво е отношението ни към това, което прави, и успяваме да го научим как да се държи и какво искаме от него. Когато животното изпълни команда и ние му се зарадваме, то го отчита като нещо положително. След това кучето изпълнява съответната команда с удоволствие, ако всеки път получава наградите си – да му се порадваме, да му покажем, че го обичаме, да го накараме да се чувства добре.

Сеансът при зоопсихолога е среща между трима – специалист, стопанин и куче. Това е единственият начин за успех. Но кой създава повече проблеми?

Собствениците, отговаря през смях Александър. – Кучетата сравнително лесно се поддават – при правилно отношение те бързо започват да слушат. Докато стопаните обикновено се опитват да смесват това, което им предлагам, с това, което им се иска да правят. Най-простият пример е когато ги съветвам кучето да не бъде в леглото, а те отговарят, е, то вече е свикнало.

Зоопсихологът казва, че кучето не е моден аксесоар, затова и трябва добре да се премисли коя порода е най-подходяща за дома. Такива например са шпаньол, пудел, болонка – въобще животинчетата с малък ръст, изискващи по-малко движение. Самият Александър съжителства с чихуахуато Мон Шери и доберманите Дарма Ливия и Чери Мари Антоанет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16