Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно пътуване до село Баница в преследване на най-вкусната баница

БНР Новини
Снимка: Диана Цанкова

Можем да я приготвим по най-различни начини, да й вдъхнем още толкова пъти любов, ала каквото и да правим, тя неизменно грее като слънце. Нейно величество Баницата! Пред нея се прекланят дори в най-далечните земи – и колкото повече въздишат, толкова по-често ги навестява тя в съня.

Добре дошли на 16 юли на 16-ия вече традиционен празник на баницата в село... Баница, разбира се. И ако някой леко е намръщен, да знае, че времето е с нас. Сега ни е приятно, леко хладно и баниците са в добро настроение – както сме и ние.

Приповдигнат тон, радостни очи и надничащо зад облак слънце – наистина отлични първи впечатления от селото с най-вкусно име. Погледнато от високо, то прилича на навита баница. И не случайно веднъж годишно се превръща в мястото с най-голямо стълпотворение на баници по света.

В съботната утрин врачанското село събира повече от сто майстори, които излагат своите произведения в читалището. Първа зад отрупаните маси срещаме Иванка Парисова от с. Паволче – в народна носия като на български празник.

СнимкаНай-важната е вълчата ми баница, която се прави много трудно, но пък е много вкусна. Със сирене, бекон, гъби – като за вълк, който е много гладен. И за да стане баницата хубава, продуктите трябва да бъдат домашни и да се прави с любов, обяснява тайната на своето творение тя.

До нея седемгодишната Дани се усмихва до тава с традиционна баница.

Аз правя баница с баба хвали се момиченцето. – С яйца, сирене и кори. Ей така – бъркам яйцата и й помагам да ги чупи. Хубаво се получава.

Майсторите на може би най-прочутия български деликатес са претрупали дългите маси в двата коридора на читалището. Баниците с яйца и сирене, с кайма, със спанак, с люта чушка, с тиква, с шоколад, с локум, с халва, с кокос – въобще с причудливите фантазии на професионалисти и любители, са дар за всички гости. Но и предизвикателство за кулинарните умения и артистични хрумвания. „Експонатите” се състезават в четири категории – солени традиционни, с месо и със зеленчуци, сладки и оригинални, а в ролята на строгия съдия на „най-обичания български продукт – по-обичан и от ракията” влиза водещият на кулинарно предаване Иван Звездев .

СнимкаИ докато журито си върши работата, обиколката ни продължава. Спираме се пред млада дама, която разлива руйно вино в кафяви пръстени чаши – очевидно вкусов акцент към своето творение.

Да, баницата е подлютена и върви с вино. С домашно червено, пояснява Ивалина Данова от с. Косталево и избухва в смях. Започваме да пием, като се подлютим. Но не и на закуска.

Мъжката баница на Николай Николов май също носи на алкохол. Няма как иначе – щом авторът й се разнежва с умалителни имена.

Малко брашънце, след това кашкавал, салам и още други подправчици се слагат. Рецептата не е моя, но и от мен си добавих някои неща. Защото като ида в градината – и каквото расте там. По малко вземам оттук-оттам, нарежа го на ситно, бъркам, слагам в тавата и готово. Върви с всичко – и с бяло вино, и с червено, и с ракия, и с бира.

СнимкаНашият разказ може да продължава до безкрай, защото край всяка тава с баница дебне кратка история. Но избираме до го завършим с оригиналното присъствие на женската група от Згориград.

Уменията ни са големи, капацитетът ни е голям. Можем, правим ги, хвали се от името на всички Силвия Павлова. Най-необичайната ни баница е с кокошката и моята с халвата. Баницата с кокошка е типична за Згориград като красота, дизайн и се прави предния ден. Кокошката се слага в средата – отгоре легнала да мъти, а около нея баницата.

И наистина, наперената й човка с вирнат гребен наднича от тавата.

Ех, хубав празник се получи. В село Баница съселяни и гости се преситихме на баница, а от небето най-чувствителните сякаш доловиха да слиза Раковския копнеж – „О, вкуснейшая болгарская баница!”

Снимки: Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00
Средна оценка: 0 - много неудовлетворен до 10 - много удовлетворен

Поредна класация нарежда българите сред най-неудовлетворените хора в ЕС

С оценка от 5,9 българите са най-недоволни от живота си сред държавите от ЕС, показват данни от проучване на Евростат за 2023 г. В изследването хората в ЕС е трябвало да оценят цялостната си удовлетвореност от живота по скалата от 0 – "крайно..

публикувано на 17.10.24 в 09:45