Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вишеград ще ни подкрепи, а Брюксел?

БНР Новини
Унгарският премиер Виктор Орбан застана до българския си колега Бойко Борисов, за да го подкрепи и да заяви, че съдбата на Европа се решава тук, а не в Брюксел.
Снимка: БГНЕС

Във вторник и сряда се случи събитие, което осветли определени аспекти от най-наболелия проблем на Европейския съюз и конкретно на България – мигрантския. На посещение у нас бяха премиерите на Сърбия Александър Вучич и на Унгария Виктор Орбан. Орбан и българският му колега Бойко Борисов инспектираха охраната на българо-турската граница и на акваторията ни в Черно море. Посланията на Орбан в тази връзка бяха твърде категорични. Той остана впечатлен от начина, по който България пази външната граница на Европейския съюз и в емоционален тон заяви, че на това място се решава съдбата на Европа, а не в Брюксел. По думите му аргументите са прости: ако на Турция, която не е в ЕС, може да се дадат 3 млрд. евро, тогава е невъзможно да не може да се дадат 160 млн. евро на българите, които са в ЕС. Въпросните 160 милиона премиерът Борисов ще поиска за справяне с мигрантската криза на срещата на държавните и правителствени ръководители от Евросъюза в Братислава в петък. Той получи уверенията на Орбан, че Вишеградската четворка категорично ще подкрепи страната ни в това искане и нещо повече – в зависимост от европейската подкрепа ще реши каква да е помощта за България от Вишеград.

Окрилен от категоричността на Орбан, българският премиер заяви, че в петък трябва ясно да се каже: на България се помага с тези 160 милиона евро и оттам се влиза във всички останали процедури, но това трябва българите да го чуят. Защото сме се наслушали на това, че не сме сами, че Европа е зад нас, че заедно можем повече, винаги заедно, напред, ура! Подобна емоционалност е оправдана от факта, че България е оставена да се справя сама с опазването на външната граница на Европейския съюз, която е граница с Турция, приела на територията си милиони не само бежанци от Сирия, а и всякакви други мигранти - от Афганистан до Ирак. Ето защо Борисов беше длъжен да уточни, че оградата по границата не е срещу Турция, а срещу мигрантите и похвали сътрудничеството с турските гранични власти, вследствие на което мигрантската вълна е по-овладяема. По-овладяема е, ама наскоро стана ясно, че се търсят още локации за построяване на бежански лагери, защото на съществуващите капацитетът е запълнен.

Присъствието, макар и за няколко часа, на сръбския премиер Александър Вучич на тази среща в черноморския град Бургас във вторник, е лесно обяснимо. Сърбия лежи на т.нар. Балкански път на миграцията към Средна и Западна Европа и, макар да не е член на Евросъюза, е логично да се консултира от първа ръка със съседите си от Изток и Север по мигрантския въпрос преди срещата на върха в Братислава. Знае се, че Сърбия затегна контрола по границата с България, вследствие на което доста нелегални мигранти бяха върнати в страната ни.

Като посланик на страните от Вишеградската четворка и изхождайки от техните интереси във връзка с мигрантската криза Виктор Орбан, разбира се, призова Брюксел да окаже осезателна помощ на България за справяне с мигрантската вълна. Макар и не директно, като отзвук прозвуча искането на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер до края на октомври по границите на България да бъдат разположени още 200 служители на граничната агенция Фронтекс, както и 50 допълнителни превозни средства. Дали това е достатъчно? В годишната си реч за състоянието на съюза в европарламента в Страсбург Юнкер посочи, че абсолютен приоритет за Европа трябва да е осигуряването на нейната сигурност. От срещата на Виктор Орбан и Бойко Борисов обаче стана ясно, че осигуряването на тази сигурност минава през доста конкретна материална и финансова база. На срещата в Братислава ще се разбере, доколко и Брюксел споделя вижданията на Вишеград по отношение на България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40