Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София сдържана към увеличаването на силите на НАТО по границата с Русия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

В отговор на решението на Русия да разположи 330 000 войници до западната си граница, военните министри от НАТО решиха алиансът да създаде в Балтийските страни и Източна Европа 4 бойни групи с близо 4000 души. САЩ ще изпратят батальон от 900 войници в Източна Полша, плюс контингент с танкове и артилерия в Източна Европа. От май догодина в Естония ще бъде разположен батальон с 800 войници от Великобритания, Дания и Франция. Канада и Италия ще изпратят части в Латвия, а Германия, Холандия, Норвегия, Белгия, Люксембург и Хърватия – в Литва. Великобритания ще разположи в Румъния и изтребители „Тайфун“ за патрулиране около Черно море. Задаващото се разполагане на нови сили информационната агенция Ройтерс нарече „най-голямото военно струпване около Русия след Студената война“.

Във връзка с това струпване България не е спомената и това подсказва, че София има по въпроса сдържана позиция. И наистина, министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че български войници няма да участват в новите батальони по източната граница на НАТО с Русия. На този етап към България не е отправяно подобно искане, а и самата тя няма намерение да участва в предстоящите формирования, защото смята, че е достатъчен досегашният й ангажимент да има до 400 души в многонационалната бригада на НАТО в Румъния, при това не постоянно, а при необходимост и на ротационен принцип.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква през февруари догодина да бъде взето решението за увеличеното присъствие на алианса в района на Черно море. Въпросът е обсъждан от доста време насам и още няма окончателно решение, защото в контекста на ситуацията около Украйна е особено деликатен. И на последното заседание на НАТО в Брюксел редица министри изразиха безпокойство от ставащото в района на Черно море и подчертаха необходимостта от усилено военно присъствие под формата на тренировки и учения. Позицията на София е сдържана и по този въпрос и изключва договорки по него между отделни страни от НАТО. Военният министър Ненчев продължава да е против такива договорки с Румъния и Турция, но не изключва през декември, преди обсъждането на въпроса в НАТО, да има уточнена обща позиция с Румъния.

България фактически пое ангажимент да участва с една фрегата единствено в новата операция на алианса в Средиземно море, на ротационен принцип в рамките на един месец няколко пъти в годината. Тази операция обаче не е елемент от „голямото струпване“ на сили по границата на Русия, а част от международните усилия за спиране на миграционния натиск към Европа по морски път. Макар и скромно, в тези усилия България участваше и досега като пряко потърпевша от миграцията страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Екопътека ''Ждрелото на река Ерма''

Очаква ни есенно слънчево време, минималните температури ще падат

В петък , 18 октомври , ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток, в Източна България - временно силен от север. Минималните температури ще бъдат между 2° и 3°, по Черноморието до 6°- 8°, в София – около 0°...

публикувано на 17.10.24 в 19:45
Милен Митев

СЕМ избра Милен Митев да е генерален директор на БНР за втори мандат

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра Милен Митев за втори мандат като генерален директор на БНР. Своята подкрепа за него дадоха Галина Георгиева, Къдринка Къдринова и председателят на медийния регулатор Габриела Наплатанова. СЕМ изслуша..

публикувано на 17.10.24 в 12:01

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 22

В брой 22 на предаването слушайте : 20 години българско училище „Христо Ботев“ - Ню Йорк – разговор с дългогодишната преподавателка в него Елена Игън за равносметката от изминалото време, натрупания опит и бъдещите предизвикателства;..

публикувано на 17.10.24 в 12:00