Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайци може да спасят АЕЦ „Белене”

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Доскоро все още замразеният проект за строителството на втора българска атомна електроцентрала в Белене на брега на река Дунав изглеждаше в задънена улица. През 2012 г., заради оспорване от политическа и икономическа гледна точка, той беше замразен от парламента. Но реакторите за него вече бяха поръчани в Русия и тази пролет международен арбитраж осъди страната да ги плати на руснаците. Така се оказа, че България има един недовършен и спрян строеж, два готови, но неплатени и на практика ненужни чисто нови руски ядрени реактори. Деликатно положение, което се заплете още повече не само от липсата на воля на българската страна да го довърши, но и от липсата на пари за това. След като реакторите трябваше принудително да бъдат платени, на преден план и много остро се постави въпросът какво властите в София да правят с тези скъпи съоръжения. И най-логичният отговор беше: да продадем реакторите, а най-добре целия проект. Само че потенциални купувачи на ядрени мощности и реактори по света няма много.

Сега изглежда, че проектът е на път да възкръсне с помощта на китайски инвеститори. Техният брой и проявите им на интерес към непостроената и уж погребана централа са особено видими и активни от десетина дни.

Още преди да плати на централата на руския гигант „Атомстройекспорт” 601млн. евро за поръчаните преди десет години два реактора, България бе посетена от представители на атомния колос Китайската национална ядрена корпорация. От водените в София разговори на най-високо равнище, включително и с премиера в оставка Бойко Борисов, стана ясно, че азиатската страна иска евентуално да се включи в проекта като стратегически инвеститор. Това означава да стане собственик на ядрената мощност и да я оперира за своя сметка като частна фирма. Инвеститори в ядрени централи не се срещат под и над път по света и в общи линии големите играчи са само трима – американската „Уестингхаус”, френската „Електрисите дьо Франс” и въпросните китайци. Според непотвърдени информации, всички членове на това трио са проявили някакъв интерес към българския проект, но засега конкретни стъпки са направили само китайците. АЕЦ „Белене” не е проект, който е достъпен за всички с очаквана цена от над 10 млрд. евро.

Интересът на китайците към централата всъщност изглежда доста добре подсигурен и от финансова гледна точка. Защото вчера стана ясно, че освен китайския ядрен оператор, погледите към проекта са насочени и от страна на Индустриалната търговска банка на Китай, която очевидно не възнамерява да става собственик и да оперира централата, а евентуално просто да финансира сделката. Тук е мястото да напомним, че това е най-голямата по активи банка в света.

Тази китайска вълна от инвеститори и банкери може единствено да радва София. Защото по този начин тя решава един от най-тежките си и скъпоструващи проблеми, който се изчислява на вложени вече около 2 млрд. евро, които може да бъдат безвъзвратно загубени за държавата. А 2 млрд. евро за малка и бедна България са много пари – два пъти повече, отколкото се харчат годишно общо за отбрана и за сигурност. Тук следва да се добави и още нещо много важно – официалните български власти, според достоверни източници, са били изключително искрени и директни с китайските партньори, като дори са отказали всякакъв вид държавна помощ и преференциално третиране. Целият проект трябва да бъде пазарно ориентиран и успехът му да зависи само от пазара, е подчертал премиерът в оставка Бойко Борисов. Сега остава китайците добре да си направят сметките, а те са доста силни в това отношение и без да огледат и изчислят всичко до най-малките детайли, нямат да поемат непремерени рискове. Сега София ще трябва да почака добри вести от Поднебесната империя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България е трета в ЕС по ръст на строителството

На годишна основа строителният сектор в България е нараснал с 3,7% през март, а през февруари обемът му се увеличи с 4,2%. Страната ни се нарежда на трето място сред страните от ЕС с най-голям годишен ръст на строителството през март 2024 г.,..

публикувано на 21.05.24 в 17:02

БНБ затяга контрола върху отпускането на ипотечни кредити

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) разпореди на банките в страната да прилагат минимален набор от 6 показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити , обезпечени с жилищни недвижими..

публикувано на 21.05.24 в 08:46

Съвет за икономически анализи: Нужни са специфични регионални политики

Нужни са регионални политики за справяне с дисбалансите в нивата на заетост и икономическа активност в различните области на България, отчитащи спецификите на конкретните региони. Това е препоръката, на базата на изследване на Съвета за икономически анализи..

публикувано на 20.05.24 в 14:53