Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2017 година – акценти и промени в геополитиката и сигурността

БНР Новини
Снимка: БТА

Стабилна нестабилност ни очаква през 2017 година, но ще има и баланс на силите. Такава прогноза направи професорът по международни отношения Нина Дюлгерова на среща с медии на тема „2017 година – акценти и промени в геополитиката и сигурността”, която се проведе в БТА. Ето какво още прогнозира тя:

В глобалното пространство има промяна и тя ще бъде осезаема. Свързана е с изборните резултати в САЩ, а също и в Молдова и България. На Балканите ще има висока степен на несигурност. Ще има стабилна нестабилност, но ще се търси баланс навсякъде. В световен мащаб ще има терористични акции, ще има военни конфликти, но със сигурност няма да има световна война. Ще има локални конфликти. От 2 години насам върви радикалният вариант за промяна на света в ключови точки, които определят настоящето и бъдещето му. САЩ ще продължи да коментира колко слаб е ЕС и че трябва да се борим срещу Русия. Трябва да търсим преструктуриране на локалните и на глобалните действия, конфигурации и процеси. От 20 януари 2017 година светът преминава в следващия етап от своето развитие, в който милиардерите ще обясняват, какво искат и ще правят всичко възможно това да се случи. Ще се създадат правила, които да се спазват. Неолиберализмът през последните десетилетия показа основната си слабост – правилото е да не се спазват правилата. През следващите месеци ЕС ще има непреодолими проблеми с миграцията. Националните интереси ще се очертаят като основни за всяка една от държавите членки на ЕС. Не мисля, че трябва да се плашим от отношенията Турция-ЕС. Фронтовата линия на Турция не е ЕС.

Според дипломата Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, през 2016 година станахме свидетели на информационна война. Дезинформацията и влиянието на общественото мнение са предпоставка за така наречената хибридна война. Този феномен ще продължи и през 2017 година, смята експертът. Той посочи, че информационната война има и позитивна страна – много по-трудно данните могат да се манипулират, без това много бързо да стане известно на обществото. Върху геополитиката на Европа и света ще повлияят също предстоящите избори в Германия, Франция и Холандия. Симеон Николов е на мнение, че 2017-а ще бъде „трудна година на напрежение”, изпълнена с предизвикателства, но и с възможности. Според дипломата, едни от най-трудните промени, които трябва да бъдат направени, са в мисленето и във фундаменталните разбирания, а периодът за преминаване на света в друго състояние ще е дълъг.

България през 2017 година ще се окаже в хватката на обръч от нестабилни процеси – все по-нестабилна и хаотична Турция от югоизток, военно напрежение в Черноморския регион, икономически нестабилна Украйна на североизток, военни приготовления в някои северни страни, нестабилност в западните Балкани, бежански поток от юг и тероризъм. Стабилността на Турция е важна, както за целия регион, така и за България. Прогнозите за 2017 са негативни, въпреки демонстрираната от Ердоган решителност. Терористичните актове, с какъвто започна годината на 1 януари в Истанбул, ще се увеличат поради ред причини. Антитерористичната стратегия на Турция трябва да се преосмисли и тя да се вгледа повече в себе си, а не да обвинява НАТО, ЕС, САЩ и т.н. Ще продължава и разцеплението в гражданското общество. Опозиция в страната съществува. Терористичните атаки през 2016 година увеличиха чувството за несигурност навсякъде и това ще продължи през 2017 година – коментира още Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В 14 области на страната е подаден жълт код за горещини

В сряда , 19 юни, ще е слънчево и горещо. Минималните температури ще са между 16 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 33 до 38°, в столицата – 33°.  По Черноморието  ще е слънчево с топъл бриз. Максималните температури на въздуха ще са в..

публикувано на 18.06.24 в 19:40

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40