Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайните на българското техническо наследство

БНР Новини
Снимка: bulgariatravel.org

Днес ще се разходим из залите на Националния политехнически музей. Негова основна цел е българското научно и техническо наследство да бъде интересно и достъпно за всички. Място, от което може да се черпи информация за развитието на техниката. В залите на музея са показани над 1000 експоната, свързани с теми, като времеизмерване, фото и кино техника, еволюция на транспортните средства и дори производство на розово масло. Едни от най-интересните и забележителни експонати са телескопът на д-р Петър Берон, часовници от Царския дворец и камерата, с която е записано първото телевизионно предаване в България през далечната 1959 г.

СнимкаМузеят включва елементи от историята, актуалността и тенденциите за бъдещото техническо развитие в България. Воден от това желание, екипът му се стреми да го превърне в отворен културен център, където посетителите могат да се докоснат до техническото наследството и по този начин да черпят вдъхновение за нови идеи и тяхното бъдещо реализиране.

СнимкаТова е и една от причините за възникването на „Семейната събота в музея”. Тя се провежда всяка последна събота на месеца. Предвидена е за деца и техните родители, които могат да научат нови неща от областта на науката и техниката с помощта на специалистите от музея или различните гост-лектори. Децата имат възможност сами да изпробват различни технологии, свързани с темите в определения семеен техно-ден. За семейните съботи в музея и за тайната на холографското изображение, ни разказват Васил Макаринов и Йордан Йорданов, уредници в музея.

Снимка

Семейната събота в музея се провежда от 2014 г. Предлагаме различни теми на семейна аудитория, на родители с деца между 6 и 13 години. Темите са свързани с експозицията на музея, както и с развитието на науката. Идеята ни е по атрактивен и достъпен начин, да запознаем децата и да предизвикаме интерес у тях към технологиите.

СнимкаУспяват ли с тази мисия и връщат ли се посетителите, да разгледат и научат онова, което не са успели при предишни посещения?

Имаме едно постоянно ядро от посетители, които следят нашия сайт и посещават редовно мероприятията организирани от музея. Освен чуждестранните постижения в сферата на науката, които са представени тук, ние имаме и много български такива. При нас е изложена една от първите експериментално получени ампули с германий. Тази ампула пристига в България чрез един българин, който участвал в екипа, открил този химичен елемент.

СнимкаА сега към тайната и историята на холографското изображение. Тази събота посетителите на Националния политехнически музей ще научат, че тази технология може да се използва в съвременните монитори. Защо точно холограми и дали Вселената е холография, научаваме от Йордан Йорданов.

Решихме да представим тази тема, тъй като интереса на децата към нея беше много голям. Някой от тях дори искат да надникнат зад изображенията и да видят какво има зад тях. Разбира се, холографията е една доста сложна и всеобхватна тема, но ние сме се постарали да я представим пред децата на разбираем за тях език. Те ще се запознаят с историята на холографията, как е възникнала, какви са теченията в тази област. Децата ще научат, че всеки един от нас носи една малка холограма в джоба си под формата на банкноти или лична карта, на които има малки холографски изображения. За финал сме им подготвили забавна задача да изработят с подръчни материали устройство за възпроизвеждане на холограми с помощта на смартфон или таблет.

Снимки: bulgariatravel.org и Божидар Янев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30