Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пловдивското Dea Coffee посрещат гостите с рисунки върху кафе

БНР Новини
Снимка: личен архив

Когато живееш с вдъхновение, превръщаш дори най-дребния детайл в изкуство. А тайната е да се отнасяш с любов, да гледаш на света с широко отворени очи и да крачиш по собствената си съвсем неповторима, макар понякога тъй грапава и криволичеща пътечка.

Петя Стойчева първо се влюбила в мечтата, а после започнала да търси начини да я осъществи. И ето че вече половин година тя разбужда сетивата с аромата на кафе и дава освежаващо начало на деня. В кокетното си кафене, което с боядисаните в ярки цветове столове, грижливо изписаната с тебешир черна дъска и нарисуваните тухли върху стените напомня куклен дом, все повече пловдивчани отпиват първата си глътка тонус на път за офиса. И задължително се връщат на следващото утро, и всеки път ги чака изненада.

Снимка

Моята мечта беше да отворя малко кафене, уютно, в което да се събират немного хора, за да общуваме спокойно с всеки един от тях – разказва Петя Стойчева. – Затова и мотото на кафенето е: Ние нямаме клиенти, ние имаме гости. Ние държим да посрещнем и изпратим лично всеки наш гост. Така се опознаваме и създаваме по-добър контакт.

Младата дама подплатява сбъдването на мечтата си с умения, които да я превърнат в първокласен барист. Тя изкарва два специализирани курса, единият от които признат в цяла Европа. Ала в основата на всичко стои т.нар. латте арт – рисунките върху кафе, които отдавна я привличат към този свят на богати вкусове, наситени аромати и много страст. Петя се вдъхновява от германския барист Дритан Алсела, чието изкуство на художник с каничка мляко в ръка е познато в цял свят. И нещо повече – успява да замине за Германия и да усвои на място тънкости в латте арт-а лично от големия майстор.

СнимкаИма няколко техники за рисуване върху кафе – обяснява тя. - За да стане рисунката, трябва да има хубава млечна пяна без балончета. Това е едната техника - тя е само с каничка мляко и с млечна пяна, докато за другата има нужда от специална химикалка за рисуване на латте арт. Използват се също топинги, изобщо е въпрос на въображение. Рисунките понякога са предварително замислени, а друг път са персонализирани специално за клиента. При нас например идват хора с молба да направим надписи или рисунки за рожден ден, за празници на бебета или по някакъв друг повод. Но каквото и да измислим, досега нямаме отрицателна реакция от поднасянето на латте арт.

В Dea Coffee– в наименованието на кафенето не случайно присъства думата “богиня”, предлагат кафе с най-високо качество и изпипват дори най-малката подробност. Защото и най-доброто кафе при подготовката може да бъде съсипано и да загорчи. Именно горчивият вкус е знакът, че баристът се е провалил, обяснява Петя Стойчева. А кой би казал, че тази крехка дама с отлични познания в новото си поприще доскоро е фучала на пистите за картинг? При това - носителка на купа “България”, шампионка на Македония и с участие във футболен клуб. Днес обаче е укротила пламъка на състезател и кара картинг единствено за удоволствие. Затова пък влага силите си в развитието на новата си страст – кафенето.

СнимкаОсвен че предлага кафе, приготвено по най-различни начини – еспресо, филтрация, турско кафе на джезве, френска преса, тя очарова клиентите с домашно приготвени сладкиши и интересни коктейли, разбира се, с кафе. Едва ли обаче мнозина от нас могат да се похвалят, че са опитвали и сандвичи с кафе. Е, вече могат да го сторят в Dea Coffee, където с помощта на Дарин Стойков, финалист в кулинарно телевизионно шоу, могат да хапнат хлебче от брашно на каменна мелница с шунка, свежа салата, пресен розов домат и майонеза... с кафе. И всичко това, приготвено с точните съставки в рецептата за успех на Петя Стойчева – любов и страст към кафето и отношение към хората.

Снимки: личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42