Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отказът от лидерски дебат между ГЕРБ и БСП даде лош тон на предизборната кампания

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Договаряният в продължение на дни пряк предизборен дебат между лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова не се състоя поради противоречия за формата му. Въпреки високия обществен интерес и готовността на три национални телевизии да излъчват диспута, ГЕРБ не отстъпи от искането си освен партийните лидерите в диспута да участват и експертни екипи, а БСП – от претенцията дебатът да е само между лидерите. ГЕРБ обвини Нинова, че е избягала от спора, а БСП обвини Борисов, че не се е явил от страх да отговаря на неудобни въпроси. Провалът на дебата не позволи да се чуят от най-високо ниво тезите на основните претенденти за изпълнителна власт в България, но ясно показа някои други неща.

Видя се, че опасенията от пагубна за страната следизборна коалиция между ГЕРБ и БСП са нереалистични. Такава коалиция е нежелана не само за десния Реформаторския блок, но и за значителна част от избирателите, които според социологическите изследвания макар да нямат ясно изразено предпочитание за ляво или дясно управление, не желаят съюз между ГЕРБ и БСП.

Споровете около диспута показаха висока агресивност между ГЕРБ и БСП, а тя според наблюдателите може да стимулира ориентиране на избиратели към по-малките партии. Предвид малката разлика в подкрепата за двете най-големи политически партии, това усложнява предвижданията за следизборно прегрупиране на силите. Според социологическите сондажи 36% от хората предпочитат десноцентристка коалиция около ГЕРБ, а около 29 на сто - лявоцентристко управление около БСП. Подкрепата за ГЕРБ обаче е във низходяща, а подкрепата за БСП във възходяща фаза и разликата е толкова малка, че някои говорят за паритет, при който в следизборните договаряния може да отреди решаваща роля на третата по значимост сила – националистическата коалиция Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО. Около споровете за диспута Корнелия Нинова фактически не изключи коалиране с патриотите, заявявайки, че за социалистите невъзможни партньори са само ГЕРБ и ДПС. Засега патриотите се въздържат от ангажиращи изявления в това отношение, но многозначително твърдят, че и ГЕРБ, и БСП са заимствали елементи от техните програми.

Стигна се до парадоксална ситуация три по принцип конкуриращи се телевизии да правят опити да преодолеят непримиримостта между основните политически опоненти и да направят дебата възможен. След като първо изготвиха съвместно регламент за отразяване на диспута, БНТ, bTV и Нова предложиха на опонентите в сряда вечер първо да се проведе дебат с експерти и след него лидерски дебат, а накрая заявиха, че остават готови да покажат дебат "Нинова-Борисов" и в някой друг ден. На този етап отговор от партиите няма. Вместо лидерски диспут, днес медиите отразяват откъслечни предизборни изяви. Непреклонността между ГЕРБ и БСП даде лош начален тон на предизборната капания и потвърждава опасенията от мъчително съставяне на правителство след изборите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34