И тази година организаторите на Grand Chocolate Festival преобразиха една от залите на Интер Експо Център в София в шоколадово царство. Историята на сладкото изкушение датира отпреди 1500 години и чрез него осъществяваме шоколадовите си мечти и фантазии. Представиха се чуждестранни и български виртуози в производството на шоколад и шоколадови изделия с над 250 вида нетрадиционни комбинации. Подробности ще научим от Ани Димитрова, която е част от екипа на събитието:
Тази година отбелязваме третото поредно издание, което за наше щастие е по-голямо от предишните. Радваме се на голям интерес от страна на посетителите и изложителите, има повече щандове, над 70 фирми и най-разнообразни продукти. Комбинациите са всякакви: шоколад с розмарин, с вино, черен и бял пипер, ягоди, малини, авокадо, цитруси, бира с какао, бира с ванилия и борови връхчета, какаов чай направен с какаови зърна, сурови и биошоколади, ръчни и фабрични торти, сладки, мъфини. Един от акцентите тази година е изложбата от картини на талантливата художничка Дари Дончева, която използва една невероятна техника с маслени бои и шоколад. В изложбата има и бижута, изработени от шоколад. Те, разбира се, не са подходящи за носене, тъй като температурата на тялото ще ги разтопи, но пък са истински произведения на изкуството.
Посетителите имаха възможност да видят специални техники – как се темперира шоколад и как се изработва ръчен шоколад. Изложението си има и свой фаворит. Един от най-известните шоколатиери в България – шеф Ради Стамболов, освен че разкри тайните на шоколадовото удоволствие, събуди и въображението, като забърка пред очите ни „галактически“ сладолед с течен азот при температура минус 196 °С.
Оказва се, че какаото е полезно не само за душата – с изкушаващия си вкус, но и за тялото. То има свойството да хидратира клетките, да ги освежава и регенерира и намира приложение в някои СПА процедури.
Вниманието ни бе привлечено още от едни красиви бонбониери и пъстроцветни бонбони, които някога се внасяха от бившия Съветски съюз. Запознахме се с Руслан Георгиев, бесарабски българин и регионален мениджър на сладкарска корпорация в Украйна.
Ние сме едни от най-големите производители в света на сладкарски изделия – отбелязва Руслан Георгиев. – От 2014 г. имаме голямо развитие в Европа. България е едно добро място, където да предложим нашите над 350 артикула. Българите проявяват особен интерес към насипните бонбони. Те са с различен пълнеж и са много атрактивни. Имаме амбициозни планове и цели за развитие в България.
Спряхме се и на една българска фирма от района на гр. Самоков. Тя е създадена през 1991 г. Започва с колектив от 6 души, а днес работят над 250. Произвеждат сухи пасти, бисквити, блатове, кроасани. Тя е сред лидерите на пазара за рула в България. Продуктите и́ са оценени в страни от Европа, Средния Изток и Африка. Анна Новакова споделя наблюденията си от тези изложения и многобройните клиенти пред щанда:
Прави ми впечатление, че българите изцяло са ориентирани към сладкото, към всичко, което покачва ендорфините, „хормоните на радостта“, а това е повод за радост на производителите на сладкарски изделия.
Шоколадът вече не е само кулинария, той е истинско изкуство, поднесено във всякакви форми: огромни сърца, замъци, фигури от шоколад, венециански маски, изрисувани великденски яйца. Убедени сме, че всички изложители са се постарали да сътворят една вкусна и атрактивна атмосфера и да предложат най-интересното, което могат да направят.
Снимки: БГНЕС и Благородна ГеоргиеваМинистерският съвет одобри проект на споразумение за дарителство между Световната здравна организация и България за предоставяне на доброволна вноска в подкрепа на дейността на организацията в Ивицата Газа в размер на 100 хил. евро. Финансирането ще..
За четвърта година Forbes събира на една сцена умовете зад най-значимите иновации в българската индустрия. По време на събитието, което ще се проведе в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София, ще бъдат обявени и победителите във Forbes..
На 21 нември от 10:00 часа италианският майстор-готвач Даниеле Приори, заедно с 10 млади хора с интелектуални затруднения ще приготви италиански обяд в Дневен център „Светове“ на Фондация „Светът на Мария“. Приори и младежите ще сготвят по неаполска..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..