Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Каритас” изпраща доброволци в класните стаи, за да учат децата на бежанците на български език

БНР Новини

Докато държавата все повече абдикира от грижата за бежанците и с отмяната на постановлението за интеграцията им рискува наказание от Европейския съюз. Докато прокуратурата отказва да потърси отговорност за изстъпленията на националистите, които прогонват семейства с бежански статут и сеят омраза между българи и чужденци, интеграцията на мигрантите и подобряването на качеството на техния живот у нас лежи основно на милостта на неправителствените организации.

Още през този месец в столичните училища, в които учат деца на бежанци, ще влязат доброволци, за да им помагат в усвояването на българския език. Това е най-новата програма на “Каритас – София” по отношение на хората, бягащи от войни.

“Каритас – София” има няколко проекта и един център за интеграция на бежанци и мигранти, който се казва “Св. Анна” – разказва Диана Недева, координатор “Доброволци” в организацията. – В техните рамки работим с деца и възрастни в регистрационно-приемателните центрове и с хора, живеещи на външни адреси. Най-новото, което предстои, е доброволци да помагат на децата на бежанците в усвояването на българския език. Проектът засега ще бъде само в София и ще се осъществява в училищата, където учат тези деца. Предвижда се доброволците, поне веднъж седмично, в продължение на един астрономически час да се занимават с тях. Децата със сигурност се нуждаят от тази допълнителна подкрепа, тъй като българският не е родният им език, а и някои са пристигнали съвсем наскоро в страната. Обучението ще бъде преди или след часовете, като доброволецът ще се среща с едно или няколко деца едновременно в зависимост от възрастта им и техния брой в даденото училище. Изобщо ще се съобразяваме спрямо всеки конкретен случай как заниманията да бъдат най-добре организирани.

СнимкаМакар че няма точна статистика колко от тези деца ходят на училище, в края на м.г., по данни на Агенцията за бежанците, от всичките над 2000 непълнолетни, приети в центровете за бежанци, само 55 влизат в клас. В благотворителната организация на Католическата църква смятат, че децата на бежанците не получават достатъчна подкрепа в усвояването на българския език. Затова и помощта, според тях, трябва да дойде от всички нас – достатъчно е да отделим малко време, за да помогнем на някое дете да напише своите домашни и да си поговорим с него. Друг проблем, с който понякога се сблъскват децата на бежанците, е враждебното отношение от страна на техните съученици. Необходимо е да се говори както с родителите на българчетата, така и със самите тях, за да се разсеят предразсъдъците, защото липсата на информация поражда страхове, смята Маргарита Спасова, координатор на проект “Бежанци” в “Каритас – София”. В този смисъл, изключително важно е местната общност да се включва в интеграционните дейности, включително и с доброволчески проекти, убедена е тя.

Снимка

Нашите доброволци са хора с различно образование, с разнообразни професии, не всички са българи – имаме например чуждестранни студенти в София, и е изключително важно, когато тези хора работят за една обща кауза. Защото при контакта си с търсещите закрила, те научават какви ли не неща и виждат, че много от това, което четат и слушат, всъщност не е вярно. Те имат невероятната възможност за културен обмен и да се запознаят с истинските хора – онези зад статистиката и числата. И след това, същите тези хора разпространяват информацията сред роднини и сред приятели и това много спомага за промяната на стереотипите, които съществуват в обществото
.

Макар и по-малка общност у нас, Католическата църква чрез своята благотворителна организация “Каритас” проявява загриженост и милосърдие спрямо бягащите от войни хора. Остава да се запитаме кога и православното вероизповедание ще направи подобен жест.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изгоря офис на партия, която ще участва на изборите

Пожар избухна във варненския офис на партия, представена в последното Народно събрание и участник в изборите на 27 октомври т.г. Помещението, което се намира в сграда в центъра на града, е напълно изгоряло. Сигналът за инцидента е подаден в ранните..

публикувано на 19.10.24 в 11:10

Седем секунди е липсвала комуникация между кулата и самолета

В критичните седем секунди на полета, при който на 13 септември т.г. загинаха двама от най-добрите военни пилоти по време на подготовка за авиационни демонстрации, е липсвала комуникация между кулата и самолета. Това показват записите на разговорите..

публикувано на 19.10.24 в 10:03

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил...

публикувано на 19.10.24 в 09:04