Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бай Хазим от село Люляково: „Гората е целият ми живот”

БНР Новини
Снимка: архив

Бай Хазим Горския – така го наричат в района, в знак на уважение към 30-годишната му безкористна служба към гората.

За мен тя е целият ми живот – споделя той. – Всяка сутрин влизам в нея като лекар. Оглеждам всяко дърво за вредители и болести, изследвам района за ерозионни дейности и след това докладвам на ръководството на горското ни стопанство. За 30 години служба съм засадил безкрайно много фиданки и днес, когато минавам покрай гора, засадена от мен, много се вълнувам. Познавам всяко дръвче, всяка пътечка. В района на село Люляково растат дъбови, букови и по-малко борови  гори.  Аз съм привърженик дъбовата гора сама да се подновява, тоест от падналите жълъди да растат млади дъбови фиданки. Тогава те стават по-силни и устойчиви на ветрове, дъждове и студове, достигат вековна възраст и винаги са по-издръжливи на болести и вредители. А отглеждането на  фиданките в разсадниците отнема много време. „Радио България” не пропусна да го поздрави по случай Седмицата на гората. Предаваме и неговото послание: Нека всеки да обича българската гора, да се гордее с нея, както аз се гордея, че й служа.

Снимка
Освен с грижата за гората, бай Хазим се грижи и за овощни градини. Намираме го в една такава градина – потънала в безкрайната пролетна белота на цветовете. Благодарение на европейските субсидии, с които е купил необходимата техника и овощните фиданки, той, заедно със семейството си, отглежда 15 дка череши и 12 дка сини сливи. Когато го питам дали суровата зима е нанесла поражение на плодовите дръвчета, той отговаря, че поражения няма, но сега предстои най-трудната част за всички овощари – борбата с пролетните слани. За тази цел бай Хазим още от зимата е натрупал мокра слама под дръвчетата и в ясните нощи, когато се очаква сланата, сламата се запалва. Така, благодарение на пушека, се предотвратяват щетите. Черешовите фиданки са от сорта „Ван“, които са за директна консумация. Купил ги е от свой съселянин, който има разсадник. Казва, че е много доволен от този сорт, зреят в началото на юни, едри са и най-важното – имат търговски вид. Не мога да не му задам въпроса, който тревожи всички български земеделски производители:

Бай Хазим, а как намираш пазар за продукцията си?

Оказва се, че това е най-лесният въпрос. Близостта на село Люляково до Черноморието дава възможност на семейството му в разгара на туристическия сезон да продаде цялата си продукция и то на доста високи цени. Бай Хазим не може да се нахвали със сливовата си градина, която вече е на седем години.

Оказа се, че сливовите дръвчета се отглеждат много по-лесно в сравнение с черешовите. Те не са толкова капризни, не изискват толкова труд и грижи. А и реколтата от сини сливи продавам на съселяните си – за компот, за конфитюр и ракия. В края на август месец успявам да пласирам цялата продукция. Но все пак начинаещите овощари трябва да знаят, че със засаждането на фиданките не се създава градина. Оттук нататък започва най-трудното – обработка на земята, борбата с вредителите, навременната резитба, опрашването, предпазването им от студове, слани  и дъждове – казва той.

На прощаване бай Хазим ни кани, ако имаме път към Шумен-Айтос, да се отбием в село Люляково и през месец юни да опитаме от неговите череши, а през месец август от сладките сливи, дар от тази красива част на България.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с температури до 19 градуса

В неделя времето ще бъде предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността ще има над крайните югоизточни райони. Ще духа слаб вятър от изток, в източните райони – до умерен от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат..

публикувано на 19.10.24 в 18:30

ГДБОП задържа девет души за сексуална експлоатация на деца

Девет души на възраст между 35 и 48 години са задържани в специализирани полицейски операции на ГДБОП срещу сексуалната експлоатация на деца. Под фалшива самоличност двама от арестуваните са се свързвали по интернет с тийнейджъри,..

публикувано на 19.10.24 в 13:53
Димитър Главчев и Галя Кондева

Догодина започва строежът на Националната детска болница

Строежът на Националната детска болница ще започне през юни догодина, съобщи на брифинг служебният премиер Димитър Главчев. Междувременно до 15 септември трябва да бъде разчистен теренът в Горна баня, където ще се разполага лечебното заведение...

публикувано на 19.10.24 в 13:16