Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Саръстанев или изкуството на живия хляб

БНР Новини
Снимка: личен архив

Хрупкава, леко загоряла коричка, мека и въздушна сърцевина с малки, средни или големи шупли, според настроението на хляба, оформен от магията на кваса – така може да се определи хлябът, които излиза от ръцете на Стефан Саръстанев. В по-стари времена с този метод се е правил т.нар. „жив хляб“. За младия майстор всичко започва случайно и не съвсем: „Събудих се една безработна сутрин и реших да стана хлебар занаятчия” – казва Стефан, като набляга на самоопределението „занаятчия“. Ето и неговата история:

СнимкаУчил съм културология и като студент работех в различни заведения. Винаги ми е било интересно развитието на самия бизнес на общественото хранене, как се създава продуктът от суровините, през производството – до появата му в търговската мрежа. В началото правих опити за хляб и тестени произведения вкъщи. Направих първия си киш /солен пай/ с бекон, круши и мащерка. След това се запознах с Виктория Алексиева, с която отворихме сладкарница, тя правеше сладкишите, аз солените вкусотии. Една сутрин обаче реших, че трябва да правя точно хляб и да науча всичко за занаятчийския хляб, да се обуча така, че професията да няма повече тайни за мен.

Първите години се обучава при най-добрите майстори на хляб и навлиза във философията на здравословното хранене, докато не открие своята територия – хлябът с домашен квас. За него хубавият хляб е резултат от комбинация на три съставки: „Практика, четене и любов”. Защото майсторлъкът не идва с дипломата, а с практиката. Практиката в личната история на Стефан някак си се налага от само себе си, от живота. Той е на 17 години, когато майка му заминава да работи в Германия и се налага да се научи да си готви сам. Първо по стечение на обстоятелствата и постепенно за удоволствие и с мерак.

Хляб се прави с желание, брашно, вода и сол – категоричен е той. – Аз го правя по най-старата технология – с квас, като разчитам на естествената ферментация на дрождите. Предимствата на кваса са, че хлябът се възприема много по-лесно от организма, има по-добър вкус от този с мая, вкус, който се проявява по време на ферментацията и колкото по-дълго трае тя, толкова по-добре. Хубавото брашно е много важно – да е чисто, без добавки, да е мляно на каменна мелница. Това са брашна с по-кратък срок на годност, но с по-хубав вкус.

СнимкаПопитахме Стефан какво е специфичното в производството на неговия хляб?

Освен френския метод, който се състои в енергично удряне на тестото в плота, за да се развие глутена и хлябът да стане по пухкав, аз съм последовател на Йоан Феран – французин, които работи в Барселона. Той не само прави невероятни неща с квас, но има и технология, изработена съвместно със специалисти в сферата на здравословното хранене от цяла Европа. Неговият хляб е познат под наименованието Do Nothing Bread, тъй като не се налага да се меси и да се оформя, а се прави с простички движения.

Стефан Саръстанев не държи да пази тайните на хубавия хляб за себе си, той споделя опита и търсенията си в социалните мрежи и държи да ги предаде на другите. Но какво е неговото мнение за модата на здравословното хранене?

По принцип съм противник на затварянето на малките производители в една среда от био-еко занаяти, защото в крайна сметка се оказваме в една ситуация, в която си разменяме продукти по между си и никой не разбира за какво става дума. Съществува едно грешно впечатление, според което здравословната храна трябва да е безвкусна, неутрална, хлябът да прилича на тъмно паве и да има вкус на тор, това не е правилно. Бих казал, че и аз, и моите колеги трябва да престанем да се превземаме с това, което произвеждаме и да се оплакваме по-малко. Не е важно всеки ден да ядем био-домати и продукти с етикет био-еко, по-важно е да се храним разнообразно и най-вече, храната да е вкусна и да предизвиква приятно усещане.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Говорителката на руската дипломация обвини България, че преформатира 9 май

Управляващият режим в България се опитва да преформатира "Деня на победата" в "Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това посочи в коментар официалният представител на руското външно министерство..

публикувано на 17.05.24 в 09:09

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52